Petak
19.07.2019.

Tajni svijet životinja
A+ A-

Doživljavamo ih zdravo za gotovo, nekad na njih obraćamo više pažnje, nekad nimalo. Ali životinje su tu, dio svakog našeg dana. Znamo li što su sve u stanju osjećati?

Vjeverice posvajaju tuđu mladunčad, ali samo ako im je u srodstvu. Kune su sklone histeričnim ispadima kad shvate da je netko upao na njihov teritorij. Pjetlići svjesno i ciljano do intimnosti s kokama znaju doći – na prevaru. Neke vrste ptica lažno dojavljuju da je u gnijezdu nevolja, kako bi partnere natjerale da se što prije vrate kući. Srne pate za svojim mladuncima, gavrani traže partnera za cijeli život, a pčele, pak, pamte i planiraju budućnost. Autor svjetske uspješnice Tajni život drveća, Peter Wohlleben, vodi nas na još jedno čudesno putovanje u svijet koji se pruža oko nas, a kojeg prečesto uopće nismo svjesni.

Peter Wohlleben rođen je1964. godine u Njemačkoj, a svoje prve godine života proveo je u centru Bonna. Unatoč tome, ili možda baš zbog toga, još kao šestogodišnjak odlučio je postati zaštitnik prirode. Odrastao je u Sinzigu, a studij šumarstva završio u Rottenburgu am Neckar. Nakon toga slijede dva desetljeća činovničkog rada u šumarskoj upravi pokrajine Rheinland-Pfalz. Nakon nekoliko godina provedenih u službi voditelja ureda u šumarskoj upravi, dobio je priliku raditi svoj posao iz snova: njegov dom postaju šume općina Hümmel i Wershofen, koje se nalaze na području gorja Eifel kojima upravlja državna šumarska uprava.

Knjigu je prevela Ana Kozlek Ćosić.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.