Subota
27.02.2016.

Živjeti s nadnaravnim bićima : Vukodlaci, vile i vještice hrvatskih tradicijskih vjerovanja
A+ A-

'Sve je prije petnaest godina počelo s grišnjacima. U rukopisu devetnaeststoljetnog istarskog učitelja i skupljača narodne građe Stjepana Žiže, naišao sam na poglavlje o ljudima nadnaravnih sposobnosti. Oni mogu letjeti, poprimiti životinjski oblik i napustiti svoje tijelo kako bi se iza devete granice borili s vješticama i vukodlacima.
U grišnjake ili krsnike vjeruju stanovnici Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Rađaju se u bijeloj placenti, prolaze obrede inicijacije i za života štite svoje sumještane od zlih, nadnaravnih sila, osiguravajući im plodnost, zdravlje i dug život. Tradicijskim vjerovanjima u krsnike posvetio sam svoj prvi znanstveni rad u kojem sam pored traganja za opisima u etnografskim zapisima želio saznati i u kojem obliku ta vjerovanja postoje danas (v. Šešo 2002/2003). No premda je novinski članak o suvremenom krsniku, Peri Bajčiću s otoka Krka, koji namješta kosti i uganute zglobove, nagovijestio da ova vjerovanja u novom obliku postoje i danas, tada se ipak činilo da su nadnaravna bića predmet nekih prijašnjih vremena u kojima tradicijska kultura nije bila "kontaminirana” tekovinama "prosvijećenog”, modernog svijeta.
(...)
Usuđujem se reći da do danas nismo dobili odgovor kako je i zašto čovjek "stvorio” nadnaravna bića, koja im je svrha, što uvjetuju i čime su uvjetovana. Odgovori na sva ta pitanja nužni su želimo li razumjeti njihova tvorca, čovjeka, i njegov odnos prema nadnaravnom. No, može li se uopće probati shvatiti nositelj tradicijskih vjerovanja samo na temelju odavno prikupljenih terenskih zabilješki? Jesu li bilješke poput onih Maje Bošković-Stulli, kao i građa objavljena u Zborniku za narodni život i običaje, dovoljan materijal da se pristupi odgonetavanju čovjekova odnosa prema nadnaravnom i samom razumijevanju tog istog čovjeka? Postavljam i pitanje što je s tim čovjekom, nositeljem tradicije, danas?' - (Iz Uvoda)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.