Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zec: Spavaj, milo moje

Large 251
Četvrtak
14.05.2009.
Nisam neki pobornik literature praktične filozofije i selfhelpa i jako sam skeptičan prema osobama koje ti daju savjete kako kvalitetno živjeti i pronaći sreću u 13 koraka, šezdeset dana ili na dvanaest rata - beskamatno. Osobito ako se iste osobe trenutno razvode od striptizete, ovisne su o kocki i opijatima i policija ih traži u nekoliko država zbog orgija sa životinjama uz pratnju klasične glazbe. Usput, ako kupite dvije knjige, na poklon dobijete sombrero i ručno izrađenu masku za lice.

U kategoriju 'pih, ja to ne čitam' sam do nedavno stavljao i knjige o odgoju djece. Neće valjda meni neki tamo Amerikanac ili tko već govoriti kako da odgajam svoju djecu. Te ih ne smiješ tući, te ih ne smiješ polijevati hladnom vodom, te ne smiju dnevno pojesti osam čokolada sa lješnjacima. A vidi kako si ti dobro ispao, rekao je moj psihijatar na našem jubilarnom 300 susretu i prvom na kojem nisam zaplakao.

Kažem do nedavno, jer situacija je postala neidrživa i morao sam posegnuti za stručnom pomoći. Kap koja je prepunila čašu bila je da sam zaspao u 4 popodne, vozeći se na biciklu. Probudila me bandera, koja se naglo našla priljubljena uz moju glavu. Naime, naše dijete, naš sin zaspi u 9 navečer  i nakon toga se budi u razmacima između 15 i 45 minuta, do 20 puta po noći. Provjeri da li smo tu, plače 1 do 5 minuta i onda se 10 minuta penje i spušta sa naših glava.

Kronično smo neispavani i prije nego sam zaspao na biciklu zaspao sam i na poslu, na nogometnoj utakmici i na zubarskom stolcu. Zubarka mi je metalnom šipkom držala usta otvorena i popravila četiri zuba prije nego sam se probudio. Gorke suze roneći i s poštovanja vrijednom čvorugom krenuo sam u knjižnicu i posudio knjigu Svako dijete može naučiti spavati od Annette Kast-Zahn i Hartmut Morgenrotha. Čim sam donio tu knjigu doma, mali (godinu dana, upravo prohodao) je odmah nanjušio da nešto nije u redu i ljupko tuleći na oko 90 decibela krenuo tražiti svoju majku. Njegova majka, odnosno moja dražesna supruga je baš bila zaspala na podu kuhinje i ja sam jejednim udarcem nogom, punim ljubavi, probudio. Mali joj se odmah čvrsto uhvatio za nogu, a čim sam iz ruksaka izvadio knjigu odmah je prebacio tuljenje u višu oktavu i višu brzinu. Vidite kako je mali inteligentan.

No, savjete iz knjige smo počeli odmah primjenjivati. Staviš dijete spavati i dolaziš ga gledati svakih 3,5,7 minuta prvi dan, pa se to razdoblje produljuje. Taj prvi dan nitko od susjeda nije svratio nego su svi zvali telefonom. Nisu čak ni psovali, samo prijetili. Trebalo nam je 57 minuta da mali zaspi. Ujutro nas nitko od susjeda nije pozdravljao, a susjed Mirko je čak tražio da mu vratim novce koje mi nikad nije ni posudio. Ljubazno sam ga podsjetio da je na uvjetnoj, pa me sočno opsovao i otišao.

Drugi dan opet nije svratio nitko od susjeda. Samo policija. Nakon 33 minute. Lijepo su nas zamolili da utišamo dijete ili će ga morati uhapsiti zbog remećenja javnog reda i mira. Pokušao sam im objasniti da ga ne mogu uhapsiti jer je dijete, a jedan od njih dvojice je rekao: 'Neka, pusti, odrast će on pa ćemo ga onda hapsiti, sada ga samo zapiši'. Nakon što su otišli mali je odmah zaspao. Dakle 44 minute, trinaest manje nego dan prije.

Treći dan, mali je zaspao nakon 5 minuta. Ja i supruga smo se gledali, ne vjerujući. Pospremili smo i našu princezu u krevet i ona je zaspala a još nije ni pola dvanaest. Odmah sam ispekao rundu kokica sa sirom i otvorio butelju i sve to odnio na balkon. Žena je već spavala zavaljena u stolac, a ja sam zaspao i prije nego mi je glava uz tresak dotaknula tvrdi pod. Sutradan sam odmah napisao pismo zahvale autorima knjige gdje sam im ispričao o mojem putu od nevjernika do vjernika. Dobio sam zahvalu od njihove agencije na mojem pismu, ali da su autori trenutno nedostupni jer je Annete dobila treće dijete i kronično je neispavana, a Hartmutu je, nakon što je izdao svjetski bestseler Kako da i vaš brak bude uspješan i sretan žena pobjegla sa poštarom.

Zec the toilet manager
zeconfire@net.hr
Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage zvjezdana kyro 28.03.2017.

Odiseja siromašnog Rumunja

Roman 'Prosjak i zec' finskog pisca Tuomasa Kyröa je topla priča prepuna šarmantnih detalja i nimalo ljigave sentimentalnosti.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu