Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zec: Uloga knjige u suvremenom životu (2)

Large 207
Srijeda
04.02.2009.

Tekst koji slijedi nastavak je teksta od prošlog tjedna, ukoliko je nekog slučajno zbunio isti naslov, pa onda u nastavku 'dio drugi' umjesto 'dio prvi'. Ih!

A Hrvatska je, ako netko još ne zna,  službeno u recesiji samo zato jer smo osvojili srebro u rukometu. Jer da smo osvojili zlato svi gospodarski pokazatelji i ogromni krediti koji nam dolaze na naplatu bili bi sporedni, mizerni i nevažni. Kao što i treba.
Nego, hajde da mi nastavimo gdje smo stali.

Kad se male ruke slože...
Biti građevinar i nije najsretniji izbor zanimanja. Stalno si prljav, pijan i neobrijan i moraš dobacivati vulgarne dosjetke svakoj iole zgodnoj djevojci. Ali, da bi se malo ublažio građevinski čemer i jad, moj prijedlog je da se građevinari okrenu knjigama. Zamislite scenu: zgodna djevojka u minici šeće ulicom i odjedanput čuje kako joj netko fućka. Naravno da se ne okreće, ta nije fufa, ali onda joj padne na pamet da i muškarci s dobrim autima i solidnim primanjima znaju fućkati pa se ipak okrene da provjeri. Kad tamo zgodan, preplanuo mladić u jednoj ruci drži lopatu, a u drugoj otvorenu knjigu i široko je gleda. 
'Vi čitate', dobrodušno upita plavuša.
'Ma ne, betoniram, knjiga je servisna knjižica mog mercedesa...', odgovara mladić.
Početak je to divnog prijateljstva.

Tata, kupi mi auto, bicikl i romobil
Djeca su opaka. Tko god vam kaže da su djeca dobra, naivna i neiskvarena taj sigurno nema djecu. Djeca su vam u stanju uzeti zadnjih petnaest kuna koje čuvate za participaciju i potrošiti ih na petnaest komada Čunga Lunga žvakača. Zato djeci treba kupovati knjige i tjerati ih da čitaju. Kada shvate da stalno dobivaju knjige, a žele novi mobitel, novi skuter ili novi nos posumnjat će da im te knjiga poklanjate s nekom skrivenom namjerom. Pa će ih i pročitati, za svaki slučaj. I velika je vjerojatnost da im se čitanje dopadne i da požele čitati još i još i još. Naravno, neka neće pročitati niti jednu knjigu koju im kupite i stalno će vas gnjaviti da žele mobitele, aute, tetovaže, kokain i slično. Takvima kupujte knjige koje vi želite čitati. Djeca će biti nezadovoljna, ali vi ćete biti sretni.

Budućnost knjige... ovisna je o nama
Iz te rečenica može se izvući zaključak da su knjige ovisnici, ovisnici o ljudima. Da bi se izliječila ovisnost, ovisnika treba ili maknuti od izvora ovisnosti ili isti izvor uništiti.
Dakle, da bi knjige preživjele, ljudi trebaju nestati.

Zec the toilet manager
zeconfire@net.hr

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage zvjezdana kyro 28.03.2017.

Odiseja siromašnog Rumunja

Roman 'Prosjak i zec' finskog pisca Tuomasa Kyröa je topla priča prepuna šarmantnih detalja i nimalo ljigave sentimentalnosti.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu