Page arrow

Debakl u Sočiju

Large skijanje
Petak
21.02.2014.
PITANJE

Poštovani doktore,
Ja sam Bruno Kreger zvani Mops, službeni trener hrvatske poluslalomske reprezentacije u Sočiju. Hitno trebam vašu pomoć jer našem narodu prijeti potpuni rezultatski fijasko na najvišoj svjetskoj pozornici. Rezultati na treningu su katastrofalni, a zalaganje državnih prvaka je ispod svake razine. Skijaši ne mogu pogoditi ni vrata za ulaz u zgradu, a kamoli vratašca na stazi. Skijašice padaju po snijegu ko zrele kruške, a onda im se ne da ustati, nego moramo doći ja, trener Miško i fizioterapeut da ih podignemo i odnesemo do cilja.
Nažalost, razlog ovih nevolja svima je poznat: naši reprezentativci su glavne bekrije u olimpijskom selu. Po cijele dane samo cugaju, razbijaju, zavode i povraćaju po skijaškim i bob stazama. Cijelo selo i svijet nam se smiju. Nakon nedavnog incidenta u kojem su moji dečki igrali ruski rulet s pištoljčićem za oznaku starta (jedan mladić se lakše ozlijedio, nastup je upitan), sam ruski predsjednik Putin poslao mi je telegram u kojem mi je dao do znanja da "sramotimo ne samo svoj narod, nego svu svoju slavensku braću". Krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo. 
Stvar je u tome što svi misle da se radi tek o mladenačkoj razuzdanosti. Ali ja sam istražio pozadinu i otkrio da pravi uzrok svih nevolja leži u knjižici Josepha Rotha Legenda o svetom pijancu koja kruži među mojim sportašima. Knjigu su nabavili preko Dunje i Ane, službenih hrvatskih knjižničarki u Sočiju. Usput budi rečeno, radi se o dvije gospodične koje su završile kineziologiju, a ne razumiju se ni u sport ni u književnost. Mimo mog znanja, one su lifrale te knjige među mojim skijašima i skijašicama koji su, umjesto da se koncentriraju na sport i medalje, počeli tratiti vrijeme na priču o pijancu koji nebeskim čudom dobije ogroman novac da bi ga odmah spiskao na alkohol i zabavu. Umjesto da se nadaju sportskom čudu, naši dečki i cure sada se dive pijanom čudu.
Pokušao sam pričati s njima, ali po sjaju u njihovim očima vidio sam da će odmah nakon mog motivacijskog govora šmugnuti u dim najgorih sočijevskih kafana. Doktore, hitno nam je potrebna vaša stručnost, a HOO je spreman platiti vam i avionsku kartu za Soči. Ljudi često znaju ismijavati našu poluslalomsku disciplinu, neki nisu ni čuli za nju (!), ali realno se radi o disciplini u kojoj imamo najbolje šanse za osvajanje zlata. Debakl u toj disciplini bio bi debakl cijelog našeg olimpijskog izaslanstva, hrvatskog sporta i hrvatskog naroda u cjelini. Doktore, naša sudbina u vašim je rukama.

ODGOVOR
Poštovani gospodine 'Mops',
Uvijek se neugodno iznenadim kada saznam koliko je problem čitanja zanemaren u profesionalnom sportu. Bezbrojne medicinske studije, objavljene u časopisima od Amerike do Azije, pokazale su da čitanje teksta (napose beletristike) uništava ljudski fokus i porozno djeluje na prostornu orijentaciju. Ma koliko sportašima bilo teško odreći se čitateljskog užitka, prije odlaska na natjecanje moraju doma ostaviti svoje romane, publicističke knjige i zbirke poezije, kao što su to radili veliki Pele, Sergej Bubka i Radivoj Ćosić
Rado ću pomoći našim sportašima i sportašicama, i ovim putem obratio bih pozornost javnosti na akciju 'Sportom protiv knjige'. Da se naši građani bave sportom umjesto iščitavanjem debelih tomova iz edicije Stoljeća hrvatske književnosti, broj pacijenata u svim bolnicama bi se prepolovio, a broj naših olimpijskih medalja udvostručio.
Vratimo se, dakle, našem slučaju. Spomenuta priča ekscentričnog njemačkog pisca Josepha Rotha fino i suptilno promovira hedonizam nauštrb kršćanske poniznosti i discipline (koji ujedno čine temelj sportske etike). Stoga nije neobično što je Istočna Njemačka godinama koristila Rothove knjižice kako bi sabotirala američke sportaše na raznim međunarodnim natjecanjima. Ukoliko naši sportaši ostanu pod utjecajem Rothovog djela, trebat će im čudo da završe utrku. A medicina i znanost ne računaju na čuda!
Rješenje, naravno, leži u naglom i bolnom otrježnjenju. Propisujem vam kuru koju desetljećima koriste uspješni hrvatski sportaši: od ranog jutra sportaši i sportašice bivaju izloženi najboljim hrvatskim budnicama i davorijama. Slijede ledene kupke, i to četiri puta dnevno. Navečer, umjesto druženja uz alkohol, propisujem višesatno igranje remija uz energetski napitak. Čitanje knjiga ili slušanje audio knjiga ni pod razno!
Ova šok terapija omogućit će sportašima da se opet koncentriraju na svoju disciplinu, ali i da shvate smisao stare olimpijsko-medicinske izreke: "Važno je biti zdrav, a ne sudjelovati!"
dr. med. dr. med. Ostojić
foto: Janos Rusiczki

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu