Petak
26.12.2008.

Dr. Ostojić: Dickens i njegov Ebenezer
A+ A-

PITANJE

Pozdrav, doktore!

Zovem se Janica i ateistica sam, ful ne brijem na ove šeme vezane za Božić, to jest bit Božića. Bit Božića! Ono šta me najviše živcira je Dickensova (hrvatski: Pimpekićeva) Božićna priča o tome kako škrtog i bezobraznog starca Ebenezera (Ebenezer! Ako budem imala sina, zvat će se Ebenezer) Scroogea posjete neka tri brašnom posuta duha i pričaju mu o Božićima koje je imao i koje će imati. Onda on kao postane normalan, shvati bit Božića i tako dalje. Ma mislim, sve vam je to, šta bi se reklo, indoktrinacija ideologijom!

E, ali u čemu je sjeb, doktore moj! Sanjala sam sinoć da me posjetio duh sadašnjeg Božića (samo on!) i da smo si baš ful popričali o stvarima, ne. I onda je on rekao da neke stvari baš dobro brijem, ali - da nije poanta samo u nesebičnom davanju nego i sebičnom primanju, da jedno ne ide bez drugog i da se treba otvoriti i ovome drugome. Jin i jang, tako neke stvari! I tako si razmišljam, imam dečka Tomija i rekla sam mu da mi ful NIŠ ne kupi za Božić jer ja ne pušim te američke blagdane, ali vidiš, ipak bih htjela da mi nabavi album od ovog jednog benda šta slušam. Mislim, mogu ja to skinut s interneta, ali nakon ovog s duhom, baš bih htjela da mi Tomi to dofura za Božić.

Šta je sa mnom, doktore? Jesam li popušila ideologiju? Doktore, ak jedan dan primim dar za Božić, drugi dan ću rađat djecu i glasat za HDZ, a želim ipak ostat vjerna idealima! Joj, pomognite mi s tim.


ODGOVOR

Draga Janice!

Drago mi je što si upravo sad aktualizirala pitanje Dickensove Božićne priče. Čitao sam stručnu knjigu na temu fikcionalnog svijeta dotične knjige jednog antiglobalista te sam tamo saznao neke šokantne detalje koje Dickensov pripovjedač ne otkriva: naime, trgovački putnici su u to vrijeme plaćali duhovima prošlog, sadašnjeg i budućeg Božića ne bi li oni obilazili bogataše i podsjećali ih na njihovu 'obvezu' da svoj novac troše na darove (čime bi se taj novac slijevao trgovcima). U današnjem vrijeme, kad se svijet okrenuo od duhovnog ka razumnome, mediji su preuzeli ulogu duhova, a duhovi su proglašeni tehnološkim viškom. Naime, problem s duhovima je bio što su oni bili ograničeni samo na božićne blagdane, a i bilo je skupo plaćati punu plaću čak trojici duhova za ono što bi tehnologija obavila puno brže, efikasnije te jeftinije.
 
Što se tvog slučaja tiče, očito je jedan duh nastavio raditi u fušu! Međutim, da odgovorim na tvoje pitanje: pa nije loše očekivati od momka da ti nabavi blagdanski poklon. Očito je Božić s vremenom promijenio svoje značenje te današnje obilježavanje tog blagdana ne ide samo uz religijsko slavlje nego i uz svjetovno darivanje najbližih - blagdani nisu okamenjeni u vremenu nego poprimaju različita značenja u različitim dobima i kulturama. Moglo bi se reći da je tvoja želja za poklonom odraz ideologije koja ti nalaže ne samo darivanje tokom Božića nego i monogamni odnos s tvojim momkom koji nosi uz sebe određene neobične odgovornosti. Ali što onda? Svi smo pod utjecajem kompleksne ideologije. Znak pažnje od partnera je svima drag. Nema potrebe zavaravati se da smo izvan toga. Valja samo biti svjestan tog utjecaja i usredotočiti se na znanstveni rad koji će nas ipak približiti objektivnijim saznanjima.

Činjenica da si podložna takvim idejama ipak ne znači da si potpuno 'zabrijala' na ulogu kršćanke - majke - Hrvatice. Moram priznati da stoga ne vjerujem da ćeš postati glasačica HDZ-a. Za svaki slučaj, posjetit će te duh prošlih, sadašnjih te budućih izbora koji će te sigurno odvratiti od takve ideje.

Sve najbolje!

Dr. Ostojić 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.