Petak
08.02.2013.

Dr. Ostojić: izgubljena u vremenu
Extra_large_lost_in_time
A+ A-

PITANJE

Ah, dragi doktore!

Ja sam Ilona, ili sam bila, ili tek ću biti. Oprostite na mojem čudnom izričaju – to nije (tek) pjesnički stil, već iskrena izgubljenost u vremenskom vorteksu. Svemu je kriva, slutim, moja zaljubljenost u Poeziju – oduvijek bila i bit će. Konkretno, presjeklo me čitanje zgodnog i ekscentričnog, nažalost pokojnog (ili možda živog i dostupnog?) pjesnika Williama Blakea. Kad sam pročitala njegovu pjesmu (doista, kad sam je pročitala?), radi se o pjesmi 'Hear the Voice of the Bard!', gubim svaki vremenski trag. Jučer je bilo sutra, a danas je sad već tko zna gdje i tko zna kad!

Da, znam da će sad mnogi prozaični ljudi reći (ta već i govore!): Vidi ti ovu ludu pjesnikinju! Što ona laprda! Što nas gnjavi svojim suludim poetskim doživljajima! To je obična poetesa u PMS-u! Samo bih rekla da se ovo može dogoditi bilo kome (ako već nije) i da ovo stanje (i zbivanje) nije nimalo ugodno. Evo, samo jedan primjer: naručila sam se na pregled kod zubara i nisam dospjela u ordinaciju jer sam izgubljena u vremenu. I sad (definitivno sad!) me zub strašno boli, oštro i nimalo poetično, a najgore je što ni ne znam jesam li propustila taj pregled! Možda je pregled sutra, tko zna i tko će znati?

Prepričala bih vam pjesmu da shvatite što sam prošla / prolazim. Pjesma govori o starom i mudrom Bardu koji se, za svoje godine, dosta dobro drži. On vidi prošlost, budućnost i sadašnjost; on čuje Svetu riječ; on hoda među antičkim drvećem; on plače u jutarnjoj rosi (čujem kolutanje očiju prozaičnih duša!). Prorok zaziva Zemlju da se vrati, da se uzdigne iz rosne trave (očito je Zemlja zaglibila u kakvo blato ili kaljužu, ali tankoćutni Blake koristi nježni eufemizam). Čak ni molba tog prilično moćnog Barda ne može promijeniti smjer u kojem se Zemlja okreće. I to je to.

Ne znam što bih rekla još, a da nisam već rekla. Znala sam i znam da je Blake oduvijek bio opasan, ali ipak nisam izdržala i ušla sam u bezvremeni teritorij njegova Barda. Sad bih ipak izašla van i molim vas za pomoć, ako mi kojim slučajem niste već pomogli!

ODGOVOR

Draga Ilona,

Moram vas ukoriti jer ste neoprezno pristupili jednoj od najopasnijih zaraznih književnih pojava. Blakeova pjesma toliko je jaka da sam se čak i osobno, ponovo čitajući njegove stihove kako bih vam pomogao, našao pomalo ošamućenim. Trebalo mi je čak dva dana da se posve oporavim od utjecaja Blakeovog opasnog stihoklepstva.

Blake u svojoj pjesmi jasno govori o iznimno velikim vremenskim razdobljima: on spominje okretanje Zemlje (koje je, mladi čitatelji će prepoznati motiv iz filma Superman, usko povezano s protokom vremena) i drevnog barda (opet će mladi čitatelji prepoznati utjecaj Blakeovog barda na lik Broja Jedan iz talijanskog stripa Alan Ford). Kao i kod svakog drugog pisca koji govori o vremenu, i njegovo djelo ima naročito konfuzan utjecaj na čitateljski doživljaj vremena. Međutim, dok je odnos 'vremešnog gospodina' Prousta prema vremenu korektan i ugodan, Blake se prema temi vremena odnosi veoma drsko. Naime, Blake postavlja lik barda kao vizionara, osobe koja sve vidi i zna, ali koja nema moć utjecaja na Zemlju. Bard tako na prvi pogled djeluje bezopasno, ali u stvarnosti vidimo da je taj lik iznimno moćan jer toksično utječe na svakog čitatelja pjesme. Zbog toga je T. S. Eliot zabrinuto opisao Blakeov stil kao 'nelagodnost velike poezije'. Vi ste u okršaju s Blakeovim bardom dobro i prošli.

Svakako imate sreće što ste se obratili meni. Naime, da ste otišli doktoru čija se terapija temelji na ničeanskoj filozofiji, taj bi vas poslao doma i rekao da se vrijeme vječno vraća pa da će vas već pokupiti u 'drugoj turi'. Srećom, došli ste meni, a moja filozofija liječenja temelji se na humanizmu i znanosti.

Najbolja terapija u vašem slučaju je hormonalna elipsa kojom ćete skočiti iz jednog nedorečenog vremenskog stanja u kristalno jasnu sadašnjost. Operacija je kratkotrajna i izvodi se pod lokalnom anestezijom, a jedina nuspojava može biti težak, ali prolazan osjećaj zarobljenosti u svom vremenu. Zbog vaše sklonosti poeziji, svakog tjedna ćete dolaziti na provjeru kako bih se uvjerio da niste opet pribjegli Blakeu ili, još gore, 'jezerskim pjesnicima' koji su veliko rasadište raznih egzotičnih boljki.

Dr. Ostojić
Foto: jaci XIII (flickr)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.