Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dr. Ostojić: kriza autorskih prava

Large homer
Petak
15.11.2013.

PITANJE

Poštovani doktore,

ispričajte me ako mi rukopis gdjegdje zadrhti! Naime, pišem vam ovo u stanju općeg rastrojstva. Zovem se Ljubica von Homerički i žrtva sam najveće književne krađe u povijesti, i to na našem Interliberu. Upravo sam konzultirala svog Fischkala i sigurna sam da ću dobiti odštetu od lopova. Međutim, trebam vašu pomoć kako bih se pobrinula da se ovakav jedan Schock nikad više ne dogodi!

Kao što znate, ja sam posljednji potomak slavnog grčkog pjesnika i mog schukun-schukun(...)-schukundjedice Homera. Stoga sam i jedina vlasnica autorskih prava na sve Homerove epove i manje spjevove (koji će se uskoro naći na tržištu). Tako sam posjetila naš lepi Interliber kako bih ugovorila posao s nekim groß izdavačima i malo razgledala knjige. Kad sam došla pred štandove, na prvi pogled sve se činilo u redu: svaka knjiga imala je nekog autora i neki naslov koji nisu imali veze s mojim schukundjedicom. Međutim, igrom slučaja otvorila sam Tekuću modernost sociologa Zygmunta Baumana i sa zaprepaštenjem otkrila da je sve preuzeto iz Ilijade! Bauman govori o društvenom, političkom i ekonomskom 'ovdje i sad' (baš kao Homer!), pokazuje da današnje doba traži od pojedinca da bude 'fluidniji i prilagodljiviji' (baš kao što je Agamemnon to tražio od svojih vojnika!) i zaključuje da privatno stalno iznova kolonizira i tiranizira javni prostor (što je besramna krađa Homera, baš kao što je Pariz besramno odveo Helenu u svoje privatne odaje i tako izazvao veliki rat). Počela sam zatim otvarati druge knjige – ista stvar! Jamerika Maše Kolanović govori o odiseji kroz nepoznatu zemlju (a upravo je Homer u Odiseji antitzipirao otkriće Amerike!), Ante Perković u Rundek, između piše o Rundekovim pjesmama kao što je Homi pjevao o tuđim pjesmama. Darko Macan besramno je ukrao mog Ahileja i pretvorio ga u nekakvog plišanog medu Sergeja. Naposljetku, franački ubojica autora Roland Barthes nije se ni sramio prikriti svoje uzore i objavio je knjigu Mitologije. Svi su oni ukrali Stil i Narratione mom dragom schukundjedici, mojoj obitelji i meni.

Tužit ću ih sve i dobiti million eura, baš kao što je moja šukunbaka tužila onog bijednika koji je prepisao Homerov ep, dodao par irskih motiva i objavio bestseler. Ipak, željela bih da nitko ne proživi ovo što sam ja proživjela na Interliberu. Vi se poznajete u anatomiju i fizionomiju knjiga: možete li izumiti nekakav jednostavan Lackmus – papir koji bi na dodir lista mogao prepoznati radi li se o plagijatu?

ODGOVOR

Poštovana Ljubice,

očekivao sam vaše pismo budući da se nalazimo u velikoj krizi autorskih prava. Naši sudovi pretrpani su slučajevima o autorskom pravu, a ni najstručniji knjižni vještaci ne mogu s potpunom preciznošću ustanoviti radi li se u pojedinom slučaju o hommageu, kolažu, parodiji ili plagijatu. Ovi problemi prate nas od samih početaka. Naime, na Bernskoj konvenciji 1887. na kojoj su definirana moderna autorska prava, nalazila se i skupina budističkih izdavača koji su predstavljali opoziciju dominantnim težnjama. "Duh je jedno, jedan Duh piše sva djela, nema individualnog autorstva", rekao je Hai-Ho. "Tko misli da je jedini autor nekog djela, taj je budala. Kao što smo svi mi budala, jer svi smo jedno, svi smo Duh koji je budala", objasnio je Fuku-Shi. Nažalost, većina izdavača nije ih saslušala, a oni sami nisu se previše trudili da razuvjere ostale (nego su tek slegnuli ramenima) i tako su definirana ova nesretna autorska prava koja su ljudima donijela tolike probleme.

I sam Homer susreo se s optužbama da je svoje epove plagirao, tj. preuzeo iz usmene književnosti i potpisao vlastitim imenom. Međutim, Homer je uspio registrirati svoja djela i prodati ih širom zemlje te je tako postao prvi autorski brend u povijesti. Dok su se njegovi suparnici dosjetili da bi ga mogli sudski goniti, Homer je već nestao iz javnosti i nije se pojavio ni na jednom ročištu, zbog čega i dan danas postoje sumnje da slijepi, ali lukavi pjesnik nije ni postojao.

Zahvaljujući Homerovom trudu, vi ćete sigurno uspješno zaštititi obiteljski brend i dobiti odštetu od navedenih autora. Ipak, moram dodati da je vaša uzrujanost simptom autorskog prijenosa, nezgodne bolesti koja napada članove piščeve obitelji. Iako niste napisali epove, prolazite kroz stres kakav si može priuštiti tek pisac djela. Moj zadatak nije štititi autorska prava, nego osnovna ljudska prava na zdravlje: stoga vam propisujem dug odmor u prirodi i uživanje u djelima koje nijedan čovjek nije stvorio, pa tako ni vaš dragi predak Homer.

Dr. Ostojić

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage sick man 05.07.2013.

Dr. Ostojić: opasnosti zdravih tekstova

Joško ima dugu povijest bolesti a sad je u fazi da mu škode čak i zdravi tekstovi samog dr. Ostojića, ali i za to ima lijeka.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage adrienne rich 05.04.2012.

Dr. Ostojić: nekvalitetni umjetnici

Jana se počela pretvarati u umjetnicu, a bivanje umjetnicom sastoji se od niza fizičkih i psihičkih tegoba. Kako ih izbjeći? 

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage charlie sheen 29.03.2012.

Dr. Ostojić: idiot

Jessy je izdanak duge tradicije američkih idiota, no mladi danas sve više zaziru od svetih vrijednosti američkog idiotizma.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage saint patricks day 16.03.2012.

Dr. Ostojić: što je autor htio reći?

Kako na temelju priča iz 'Dublinaca' napraviti dobru atmosferu u pubu i ne dobiti otkaz?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hipertrofija emocija 26.01.2012.

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Jedna madamoiselle je pročitala 'Kiklopa' i potom pala u strašnu depresiju. Kako se pomiriti s plebejskom realnošću?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 452 21.01.2012.

Dr. Ostojić: haker @real life

Jedan se haker zbog spleta okolnosti zatekao u stvarnom životu i sad čita novine, gleda TV i priča s ljudima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu