Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dr. Ostojić: lažna dvojnost

Large kisa i snijeg
Petak
01.11.2013.

PITANJE

Poštovani doktore,

zovem se Dijana i radim kao djelatnica meteorološkog zavoda. Konkretno, radim u jednom malenom i prilično nepoznatom, ali važnom sektoru: Centru za konzistentnost vremenske prognoze. Centar se sastoji od jednog ureda i jednog ogromnog modernog stroja pomoću kojeg možemo izmijeniti vremenske prilike. Naš zadatak je da, ako naš meteorolog kaže krivu prognozu, mi izmijenimo vrijeme tako da se uskladi s prognozom. Sjećate li se snijega u travnju? Jedan naš meteorolog je popio čašicu previše pa je u službenom izvještaju napisao da će padati snijeg, a našem Centru nije bilo druge nego uperiti stroj u nebo i prizvati snježne oblake. Ja rukujem tim strojem.

Posao mi nije previše težak, ali ga ima puno, posebno sad u jesen kad dobivamo sve više različitih prognoza koje treba uskladiti s vremenom. Stoga ostajem na poslu do kasno navečer (ne trebate biti meteorolog da bi prognozirali hoću li dobiti plaćene prekovremene!) i ne stižem se opustiti ni pročitati kakvu dobru knjigu. Kako bih u ovo malo vremena uživala barem u nekakvoj literaturi, nabavila sam strip Asterios Polyp Davida Mazzuchellija. Mislila sam da će taj strip biti neka zafrkancija, ali zapravo ima dosta ozbiljnu i zanimljivu priču o samouvjerenom arhitektu Asteriosu koji se zaljubi u sramežljivu kiparicu (ne šiparicu) Hanu. Kroz bračne i životne nezgode, Asterios počinje polako dovoditi u pitanje svoj način razmišljanja, a naposljetku i način života.

Iako sam mislila da će me strip opustiti, jako me uzdrmao zbog čega prvenstveno pati moj posao. Raspoloženje mi je postalo jako promjenjivo i koncentracija mi pada jer stalno dovodim svoje odluke i načela u pitanje. Znam da je to inače mudro, ali nije pametno previše razmišljati kad u rukama imate volan ogromne mašine od 20.000 konjskih snaga za manipulaciju vremenskim prilikama. Iskreno, upravo zbog mojih grešaka na poslu svjedočimo ovom iznimno toplom listopadu i promjenjivom vremenu. To je grozno jer, osim što će meteorolozi iz mog zavoda ispasti magarci, također će nove prilike poremetiti prirodnu ravnotežu i donijeti mnoštvo novih bolesti. Doktore, pomognite mi da se riješim ovog Polypa pa da mirno mogu pustiti kasnu jesen i zimu u naše krajeve.

ODGOVOR

Poštovana Dijana,

moram vam smjesta pomoći, ne samo zbog vaših osobnih bolova, nego i zbog odgovorne pozicije koju obavljate. Konzistentna vremenska prognoza literoterapeutima je neizmjerno važna! Tokom jeseni i zime, kad kiši i sniježi, građani najčešće ostaju doma, čitaju knjige i dobivaju književne bolesti. Tako liječnici najduže smjene imaju upravo u to doba godine. Tokom kasnog proljeća i ljeta, građani čitaju manje, a literoterapeuti odlaze na godišnji odmor. Kad bi došlo do preokreta godišnjih doba i nesklada u organizaciji liječničkog posla, cijeloj državi prijetila bi literarna pandemija.

Vaše stanje uzrokovano je veoma opasnim stripom Asterios Polyp koji u sofisticiranu grafičku formu unosi teme i motive iz visoke književnosti. Tako su odnos između intelektualca Asteriosa i njegove plahe, ali vrlo sposobne žene Hane, kao i tematika dvojnosti (koja se najbolje vidi u liku Asteriosovog nerođenog brata blizanca), preuzeti iz Kunderine Nepodnošljive lakoće postojanja. Kao i kod Kundere, obrađuje se odnos između raznih suprotnosti, ponajviše između Asteriosa i Hane koji naposljetku promjene svoje ljudske osobine i društvene pozicije. Podsjetimo, Kunderin dvojni roman ozbiljno je pogodio znamenitog glumca Toma Cruisea, a slična stvar dogodila se i vama čitanjem Mazzuchellijevog stripa. I vi kao čitateljica polako se krećete između dva suprotna idejna i emotivna pola.

Međutim, dok su rendgenski nalazi pokazali da se Cruise identificirao s 'jakim' protagonistom, vaši nalazi upućuju da ste identifikacijsku luku pronašli u nesigurnoj Hani. Strip pokazuje da je Hana veoma sposobna individualka, ali vi i dalje ne vjerujete da bi ona mogla upravljati moćnom vremenskom mašinom. Drugim riječima, u vama se putem strip medija ugnijezdila bakterija lažne dvojnosti između snažnog i sposobnog muškarca te slabe i pasivne žene. Srećom, lažnu dvojnost može se lako izliječiti tabletama Trihocin. Ukoliko sljedećeg tjedna budete uzimali Trihocin između jedan i tri puta dnevno, vratit ćete se u zdravo stanje pa stoga možemo polako početi pripremati kišobrane i kabanice.

Dr. Ostojić
Foto: Alex Polezhaev (flickr)

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage sick man 05.07.2013.

Dr. Ostojić: opasnosti zdravih tekstova

Joško ima dugu povijest bolesti a sad je u fazi da mu škode čak i zdravi tekstovi samog dr. Ostojića, ali i za to ima lijeka.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage adrienne rich 05.04.2012.

Dr. Ostojić: nekvalitetni umjetnici

Jana se počela pretvarati u umjetnicu, a bivanje umjetnicom sastoji se od niza fizičkih i psihičkih tegoba. Kako ih izbjeći? 

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage charlie sheen 29.03.2012.

Dr. Ostojić: idiot

Jessy je izdanak duge tradicije američkih idiota, no mladi danas sve više zaziru od svetih vrijednosti američkog idiotizma.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage saint patricks day 16.03.2012.

Dr. Ostojić: što je autor htio reći?

Kako na temelju priča iz 'Dublinaca' napraviti dobru atmosferu u pubu i ne dobiti otkaz?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hipertrofija emocija 26.01.2012.

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Jedna madamoiselle je pročitala 'Kiklopa' i potom pala u strašnu depresiju. Kako se pomiriti s plebejskom realnošću?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 452 21.01.2012.

Dr. Ostojić: haker @real life

Jedan se haker zbog spleta okolnosti zatekao u stvarnom životu i sad čita novine, gleda TV i priča s ljudima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu