Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dr. Ostojić: realno-nadrealne vizije

Large morz
Petak
29.11.2013.

PITANJE

Dragi doktore,

zovem se Tamara i nikad nisam ni sanjala da ću završiti u vašoj ordinaciji. Čestita sam djevojka koja se drži one stare narodne mudrosti: "Hvali knjige, drž' se kraja!" Međutim, u rujnu sam došla studirati u veliki grad, upala sam u krivo društvo i nakon tek dva mjeseca, upala sam u gadnu knjižnu nevolju.

Kad sam doselila, iz usamljenosti sam se počela družiti s ekipom koja je čudna, ali jako simpatična i draga prema meni. Zašto čudna? Pa, imaju kosu, ali nekakvu neobičnu, spaljenu. Pjevaju narodne pjesme, ali neke za koje nitko drugi nikad nije čuo. Lupaju po bubnju, ali šarenom i duguljastom bubnju. Puše duhan, ali nekakav zelenkasti duhan. Zovu se etnolozi i kažu da su znanstvenici, ali ništa ne istražuju nego samo idu okolo, druže se sa seljacima i piju domaće vino. I čitaju knjige, ali nekakve knjige koje su posve drugačije od onih iz škole.

Ja nisam htjela ni pušiti ni čitati, ali kad mi je došao jedan dečko zvan Aladin i ponudio mi knjigu, kako sam mogla odbiti? Aladin je super i mislim da bih se zaljubila u njega kad ne bi imao kosu, brkove i bradu. I kad bi nosio hlače. Ovako mi se sviđa samo malo, malo... Uglavnom, on mi je dao knjigu Komplementaristička etnopsihoanaliza Georgesa Devereuxa i rekao da se radi o laganoj i bezopasnoj knjizi. A ja, lakovjerna blesača, popušila sam taj trik i pročitala knjigu u jednom dahu...

Knjiga govori o odnosu etnologije i psihoanalize, nisam razumjela skoro ništa, ali otkad sam je pročitala, počela sam imati uznemirujuće halucinacije. Recimo, hodam po ulici i osjećam kao da mi prilaze neznanci i pitaju me za brak. Pred očima mi se vrte slike nekog čudnog brkonje koji suzavcem šprica ljude i jednog ćelavca koji priča o "pivcu koji na pivca skače". Jučer sam na javi vidjela nogometaša u crkvi koji priča o Adamu i Evi na Noinoj arci. Znam da zvuči kao san, ali kunem se da sam bila budna! I na kraju, svakih par sati na javi vidim morža koji mi govori da se moram udati i rađati. Mislim, voljela bih se udati i imati djecu, ali ne zbog imaginarnog morža.

Uglavnom, doktore, kao što vidite, imam halucinacije kakve nisu imali ni najgori hipiji koji su gutali one 'gljive'. Da sam znala da knjiga može izazvati takve grozne vizije, ne bih je nikad, nikad, nikad uzela! Kako da vratim bistar um?

ODGOVOR

Draga Tamara,

vaš slučaj zapravo pripada listologiji, medicinskoj disciplini za proučavanje književnih tkiva (kolokvijalno znanih pod nazivom 'listovi'). Međutim, budući da dežurni listolog štrajka, trenutno nije moguće održati mikroskopsku analizu Deverouxove knjige. Stoga ću vam ja, koji imam radnu obvezu po Kantovom zakonu, pokušati pomoći koliko je to u mojoj ingerenciji.

Devereuxova knjiga pogađa etnologe i psihoanalitičare podjednako, a laike dvostruko jače. Autor u njoj objašnjava kako se svaka ljudska pojava može i treba promatrati iz psihološke perspektive (npr. koji su psihološki motivi za nečiji čin) i iz sociološke perspektive (npr. koji društveni uvjeti su utjecali na nastanak tog čina), ali nikad istovremeno iz obje.

Lako je to reći, ali Devereux nije svjestan da dvije komplementarne perspektive stvaraju dva problema! Tako je i vaš slučaj istovremeno psihološke i sociološke prirode. Naime, vaše vizije su realne i društveno uobičajene, ali su u isti čas nadrealne i psihološki patološke. Sve što ste vidjeli uistinu se dogodilo, što ne znači da vaš um nije sad u bolesnom, halucinantnom stanju.

Kako riješiti taj dupli problem? Nažalost, ni ja ne mogu istovremeno liječiti i psihološku i sociološku stranu problema. Da bih riješio društveni faktor, treba mi skupa aparatura iz Švicarske koju će Ministarstvo zdravstva pribaviti tek u proljeće 2015. Stoga se mogu samo koncentrirati na liječenje vas osobno.

Prepisujem vam stoga strogu kuru: u sljedećih tjedan dana ne smijete čitati knjige i ne smijete promatrati svijet oko sebe jer morate izbjegavati realno-nadrealne vizije. Najbolje bi bilo da do 6. prosinca ostanete kući i pokušate gledati u bijeli zid ili prazan papir. Tako će vam se vid i duševno stanje umiriti, a tad bi već i listolog mogao doći natrag na posao i primiti vas na minuciozan pregled.

Dr. Ostojić
Foto: Polar Cruises (flickr)

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage sick man 05.07.2013.

Dr. Ostojić: opasnosti zdravih tekstova

Joško ima dugu povijest bolesti a sad je u fazi da mu škode čak i zdravi tekstovi samog dr. Ostojića, ali i za to ima lijeka.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage adrienne rich 05.04.2012.

Dr. Ostojić: nekvalitetni umjetnici

Jana se počela pretvarati u umjetnicu, a bivanje umjetnicom sastoji se od niza fizičkih i psihičkih tegoba. Kako ih izbjeći? 

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage charlie sheen 29.03.2012.

Dr. Ostojić: idiot

Jessy je izdanak duge tradicije američkih idiota, no mladi danas sve više zaziru od svetih vrijednosti američkog idiotizma.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage saint patricks day 16.03.2012.

Dr. Ostojić: što je autor htio reći?

Kako na temelju priča iz 'Dublinaca' napraviti dobru atmosferu u pubu i ne dobiti otkaz?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hipertrofija emocija 26.01.2012.

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Jedna madamoiselle je pročitala 'Kiklopa' i potom pala u strašnu depresiju. Kako se pomiriti s plebejskom realnošću?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 452 21.01.2012.

Dr. Ostojić: haker @real life

Jedan se haker zbog spleta okolnosti zatekao u stvarnom životu i sad čita novine, gleda TV i priča s ljudima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu