Petak
28.12.2012.

Dr. Ostojić: Zakon o poetskom postupku
Extra_large_medical_witness
A+ A-

PITANJE

Poštovani gospodine doktore,

Ovdje odvjetnica Iva iz odvjetničkog ureda Iva & Ivan. Zastupam klijenta koji će provesti Božić na burzi, i to zbog književnog prekršaja svojih nadređenih.

Naime, moj klijent je radio u privatnoj firmi na poziciji koja se smatrala ugroženom. Direktori su naumili otpustiti njega i još 50 ljudi, ali nisu bili voljni isplatiti otpremninu. Tad su počeli vršiti potpuno ilegalan pritisak na zaposlenike tako što su im počeli slati poeziju putem elektronske pošte. U roku od tri mjeseca, 39 zaposlenika je dalo ostavku, uključujući i mog klijenta.

Valja reći kako se radi o veoma poznatoj i učinkovitoj strategiji kojom se služe mnoge poznate korporacije kao što su Nike, Amazon i Coca Cola. U ovom slučaju, moj klijent je dao ostavku zbog pjesme 'Nirvana' Charlesa Bukowskog. Prema Zakonu o poetskom postupku, čl. 6 st. 3, ova pjesma se može tumačiti na način da govori o momku koji je krajnje nezadovoljan besmislenom svakodnevnom rutinom (motiv broj 1, 'autobus'), želi pobjeći u sretniji i smisleniji svijet (motiv broj 2, 'odmorište'), a naposljetku ipak posustaje i vraća se rutini (motiv broj 1). Također valja dodati da, po Dopuni navedenog zakona iz 2008. godine, čl. 14 st. 2, pjesmu nije moguće svesti isključivo na njezino doslovno značenje (sensum litteralem), nego ona uključuje i atmosferične slike (motivi 3, 4 i 5, 'snijeg', 'smijeh', 'magija') koje dodatno pojačavaju dojam stvoren doslovnim značenjem i čine ugrozu većom.

Uglavnom, moj klijent je pročitao pjesmu, zaključio da on ne želi biti momak koji odlazi u autobus i podnio je ostavku čime je uštedio 50.000 kuna otpremnine svojim nadređenima. Mi želimo dobiti 100.000 kuna na račun otpremnine i duševne boli proizašle kako iz neugodne poslovne situacije, tako i iz samog čitanja tužne pjesme.

Koja je vaša uloga u svemu tome? Sudu nije dovoljno tumačenje pjesme navedenim zakonom (budući da se ono može pobiti istim Zakonom, čl. 8 – 10, kao i Dopunom čl. 10 i 11). Potrebno je barem dvoje pouzdanih svjedoka koji će reći da je naše tumačenje pjesme najispravnije. Zvuči jednostavno, ali od 40 ljudi koje sam kontaktirala, nitko nema identično viđenje pjesme.

Uglavnom, trebala bih vas kao svjedoka-stručnjaka, a trebala bih vas i da pripremite drugog svjedoka koji bi mogao svjedočiti u našu korist. Za to ćete, naravno, biti i adekvatno plaćeni.

ODGOVOR

Poštovana Iva,

Ovakvi slučajevi, nažalost sve češći u današnjem svijetu, uvijek me žaloste. Problem je sveprisutan, a zbog tradicije i zbog snažnog lobiranja poetske industrije, izvršna i sudska vlast još se ne usuđuju posve uključiti u regulaciju poezije i njene upotrebe. Međutim, ukoliko se zloupotreba poezije nastavi ovim intenzitetom, i ta će tema morati doći na dnevni red državnih institucija.

Ujedno mi je žao i zbog toga što ne znam koliko vam mogu pomoći u svojstvu sudskog vještaka. Naime, kao literoterapeut, upoznat sam sa svakim od 14.597 značenja koja mogu proizići iz ove pjesme. Naprosto, moram biti spreman na apsolutno bilo kakvo tumačenje pjesme da bih mogao liječiti svakog pacijenta koji dođe u ordinaciju. Međutim, nemam ovlaštenje proglasiti neko značenje ispravnim ili 'legitimnijim' od drugog. Stoga ne mogu svjedočiti, kao ni pripremiti svjedoka.

Također, kao liječnik bih mogao (i trebao) pomoći vašem klijentu da zaliječi rane proizašle iz čitateljskog procesa. Međutim, ukoliko ga izliječim, vaš klijent će se na sudu pojaviti kao zdrava osoba i sud neće povjerovati da se radi o poetsko–patološkom slučaju.

Ono što mogu potvrditi jest da je ostavka jedan izvanredan, umjetnički čin koji je mogao biti inspiriran tek drugim umjetničkim činom. Gesta ostavke, poetsko obrazloženje ostavke koje zazire od poslovnog jezika i poslušnog stava, te dramatični odlazak upućuju da se definitivno radi o još jednom umjetničkom djelu. Ukoliko dokažete da vaš klijent inače nije umjetnik (a bilo bi dobro i da pokažete da se radi o posve nekreativnoj personi), sud će svakako uvidjeti da je umjetnička ostavka mogla doći samo kao posljedica poetskog impulsa i umjetničkog zaborava na svoje svakodnevno 'Ja' – na što upućuje i naslov pjesme Bukowskog. Dokažite to i dobili ste parnicu.

Dr. Ostojić
Foto: Matt from London (flickr)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.