Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Fatalna Fedra

Large racine
Petak
09.05.2014.
PITANJE
Dobar dan, doktore!
Ja sam Marko, imam 16 godina i idem u gimnaziju. Imam odlične ocjene u školi i do pred koji tjedan glavna briga bila mi je hoću li odabrati studij elektrotehnike ili prava. Sada brinem koja je alternativa kapitalizmu i gledam starije žene. Ta strašna promjena dogodila se nakon što sam pročitao Racineovu Fedru
Trudim se biti svima dobar. Nastojim ne odgovarati roditeljima, mirno saslušati bakine priče kad me nazove nedjeljom, savjesno riješiti školske zadaće a pritom se ne zamjeriti kolegama iz razreda. To mi ide nekad bolje, nekad gore, ali ide. Tako sam se i prihvatio Fedre, iako ne volim čitati tragedije jer me rastuže. Ali - lektira je tu da se čita. 
Međutim, Fedra nije prava tragedija! Glavna junakinja je strastvena, osjetljiva i neshvaćena Fedra koja se zaljubi u mladog, zgodnog, ali hladnog Hipolita. Da, ona je u braku, mnogo je starija od njega i on joj je posinak – ali to nisu tako velike prepreke, zar ne? Veći je problem što je Hipolit bezveznjak koji ne zna cijeniti pravu ženu. 
Cijelo vrijeme lijepa se Fedra bori protiv starog mrzovoljnog muža Tezeja i protiv Hipolita. Na kraju Hipolit pogine, dijelom Fedrinom krivnjom koja mu smjesti spačku, ali – najviše svojom krivnjom jer nije prepoznao njenu ljubav. Možda je smrt prestroga kazna, ali svakako je Hipolit zaslužio patiti. 
I tako sam došao na sat lektire i objasnio radnju svojim kolegama. Tad je sve krenulo nizbrdo. Svi su stali na stranu te budale Hipolita. Onda sam im rekao što ih ide, pa je i profesorica stala u Hipolitovu obranu, pa sam malo pretjerao i rekao joj da je svoju diplomu iz književnosti kupila na benzinskoj pumpi u Neumu. Onda sam otišao do ravnatelja pa sam se posvađao s njim. Onda sam se pobunio i protiv roditelja... 
Dobio sam suspenziju iz škole na dva tjedna, a slobodno vrijeme kratim sa simpatičnim pankerima. Pijemo pivo iza škole i pričamo o politici, ekonomiji i Fedri. Probušio sam uho. Osjećam se dobro, ali malo nesigurno. Nakon mamurnog razgovora s roditeljima, zaključio sam da je možda ipak najbolje javiti se doktoru.
Naime, nikad se nisam osjećao ovako živ, ali ako nastavim Fedrinim putem, što će mi ostati od života? Kad bolje razmislim, ni Fedra nije baš najbolje završila na kraju, a ni simpatičnim pankerima ne piše se dobro. Doktore, kako da ne završim kao jadna Fedra?

ODGOVOR

Poštovani Marko,
Vi spadate u klasične žrtve proljetne lektire. Kao što poznavatelji proljeća znaju, u vrijeme nagle biometeorološke promjene mladi ljudi ulaze u burno hormonalno razdoblje tokom kojeg su skloni investirati golemu količinu intenzivnih emocija u drugu osobu. Laički rečeno, lako se zaljubljuju. 
U proljetno doba mladim se ljudima preporučuje da ne izlaze vani, da se ne uzbuđuju te da nikako ne čitaju. Međutim, kako da mladi to rade kada ih obavezna lektira praktički prisiljava da se zaljube u tragične likove? Stoga se vaše mlađe kolegice zaljubljuju u Raskolnjikova Godota, a vi i vaši kolege u NoruJuditu ili fatalnu Fedru.
Fedra svojom odrješitom strašću i buntom poput mišolovke privlači mlade, zbunjene učenike. Sličan sustav likova-zamki primijenjen je i na konstruiranje likova Werthera Holdena Caufielda, također stalnih imena na popisu lektire.
Racineova tragedija je pritom naročito opasna jer svojim hrabrim otvaranjem tabu tema gura granice čitateljske imaginacije. Nije stoga čudno što je upravo popularna Fedra izvršila ključan utjecaj na ustanak čitatelja i početak Francuske revolucije.
Sve bi to bilo legitimno kada zaljubljenost u Fedru ne bi uzrokovala niz zdravstvenih rizika: bljedilo, sklonost starijim ženama, gubitak osjeta za pragmatičnost, neredovitu stolicu, nemogućnost kontrole bijesa spram autoriteta, srčane probleme te mišićnu atrofiju. Tijelo praktički krade energiju mišićima da bi je podarila 'srcu', tj. mozgu koji guta ogromne količine energije na puko stanje zaljubljenosti. 
Upravo aktivacijom mišića možete izaći iz ovog opasnog stanja. Intenzivnim treninzima i svakodnevnim odlascima u teretanu prisilit ćete tijelo da energiju ponovo vrati mišićima, čime će se bitno umanjiti angažman mozga u razmišljanju o Fedri te kritičkom propitivanju autoriteta. Nakon nekoliko mjeseci doći ćete u odlično fizičko stanje, ­bit ćete ponovo predani pripremama za fakultet, a Fedru ćete pamtiti kao staru ljubav - kao simpatičnu junakinju iz lanjske lektire.

dr.med. dr.med. Ostojić
foto: Timo

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu