Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Napad velikog Nizozemca

Large wieringa doktor
Petak
06.06.2014.
PITANJE

Poštovani doktore,
Da samo znate kakav mi se fijasko dogodio kod frizera! Iz pisma teško možete dobiti uvid u kolikoj sam nevolji, ali kad sutra dođem u vašu ordinaciju, kad čujete plač i vrisak ostalih pacijenata i pacijentica, znat ćete o kakvom se užasu radi! Izgledam kao ilegalno dijete Frankensteinove mlade i Alberta Einsteina. I to sve zbog nekakvog stranog pisca koji neometano čita po frizerskim salonima!
Tog dana u salonu je bila gužva kao u bolnici. Frizerka je trčala od stolca do stolca i mlatarala škarama i češljem, pravo je čudo što nije nikog masakrirala. Sjedila sam tamo skoro dva sata, pročitala sve Gloryje i Storije, a onda mi je postalo toliko dosadno da sam počela pričati sa čovjekom pokraj sebe.
Nešto je bilo iznimno čudno kod tog tipa, imala sam predosjećaj. Naravno, bio je stranac, točnije Nizozemac, a ne vidiš svakog dana Nizozemca kako sjedi u frizerskom salonu u Zagrebu. Međutim, još je nešto bilo neobično u njegovom ponašanju... Shvatila sam nakon 15 minuta razgovora – ta on je ćelav!
Kad vidite ćelavu osobu kod frizera, znate da se radi o nekom ludom piscu koji je došao čitati svoja djela. Pokušala sam ustati i pobjeći, ali veliki Nizozemac zgrabio me jednom rukom za zapešće, a drugom je odmotao list papira i počeo čitati. Pročitao je dvije veoma kratke, bizarne, donekle i duhovite priče, a kad je završio – shvatila sam da mi je sva kosa poletila uvis.
Svi su zastali. Frizerka je pokušala dotaknuti kosu, ali stresla ju je struja. Srećom, upravo je šišala jednog bibliofizičara koji je objasnio da se u glavi nalazi centralni generator interpretacije i da se, uslijed međuigre protonskih i elektronskih motiva u kratkoj priči, oko moje kose stvorilo jako elektronsko polje. Međutim, kad sam ga pitala kako da vratim frizuru u normalno stanje (ili barem u stanje da se mogu ošišati, jer frizura mi je već tjednima katastrofalna, zato sam i bila kod frizera...), rekao mi je: "Otkud da znam? Ja sam samo bibliofizičar. Pitajte literoterapeuta."
I tako, pitam vas. Već tjedan dana izgledam kao plašljivi jež. Kako da spasim svoju glavu od beskrajne sramote? Kako da otjeram elektronsko polje – napolje?

ODGOVOR

Poštovana gospođice,
Mogu vrlo precizno naslutiti kako izgledate jer već danima u ordinaciji primam nesretne frizerske slučajeve. Ima tu, dakako, i sretnih primjera, poput jednog proćelavog gospodina kojem je duga kosa narasla preko noći. Međutim, velika većina ipak spada u serijoznu kategoriju groznih frizura. Dijagnoza glasi: uzrok leži u kratkim pričama.
Koja je poveznica između kratke priče i loše kose? Moj kolega znanstvenik, spomenuti predstavnik bibliofizike, dao je vrlo stručno i iscrpno objašnjenje. Općenito, bibliofizika je veoma ozbiljna znanstvena disciplina s kojom medicina rado surađuje. Međutim, ono što bibliofizičar ne zna jest da se kratke priče već mjesecima šire svijetom, pa i našom državom.
Ulicama i tramvajima lete otisnuti primjerci kratkih priča kojih sada ima više nego reklama za kredit. Ljudi čitaju tanke knjižice u svojim domovima, na ulici, na radnom mjestu, pa čak i za volanom automobila. I strani pisci mahom dolaze osobno čitati kratke priče, služeći se mikrofonom ili megafonom.
Radar je posljednih dana zabilježio naročito visoku autorsku koncentraciju u Zagrebu i Šibeniku. Premda su sigurnosne snage uložile maksimalan trud da zadrže autore u karanteni, na tzv. Festivalu europske kratke priče, izgleda da je nizozemski autor Tommy Wieringa izmaknuo nadzoru i pobjegao u grad čitati svoje malene priče i dijelove romana kojima je zarazio stotine tisuća svojih sunarodnjaka.
Trenutno poetska policija pokušava uloviti Wieringu, a vašoj su kosi potrebni levološki i lorealoški medikamenti: denotacijski šampon, neutrino češalj, narativni regenerator i gel za aktantsku koagulaciju. Kosa će vam se vratiti u relativnu normalu za osam dana, a za to vrijeme pomno proučite imena na programu FEKP-a kako bi ih mogli oprezno izbjeći u daljnjem životu.

dr.med. dr.med. Ostojić
foto: Flood G.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu