Utorak
26.02.2013.

Dva sudska slučaja
Extra_large_stare_knjige
A+ A-

Prošli utorak u svijetu knjige, ako nešto takvoga uopće postoji, bio je posebno zanimljiv iz juridičkog aspekta. U pitanju su dva slučaja vezana uz knjigu, u svakom smislu posve različita, no kojima je zajedničko to da su riješeni na američkim sudovima, kao i to da je u pitanju golem novac.

Prvi slučaj zanimljiv je zbog još jedne stvari. Naime, odluka američkog suda gotovo da je imala posljedice na odnose Sjedinjenih Država i Rusije, dviju država odnose kojih još od svršetka Hladnoga rata usprkos proklamiranom zatopljenju ionako u najboljem slučaju možemo nazvati 'nepovjerljivim toleriranjem'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prije nekoliko dana da krivi "nepravednu presudu sudskih vlasti jedne strane države" i to zbog tenzija koje su nastale zbog vrijedne kolekcije knjiga i rukopisa koju potražuje grupa Hasidskih Židova Chabad-Lubavitch iz Brooklyna u New Yorku. Putin doduše niti u jednom trenutku nije spomenuo da je riječ o Sjedinjenim Državama no posve je jasno da je riječ o nizu odluka američkog suda. Presuda koja je posebno razbjesnila ruske vlasti jest ona koju je prije nekoliko tjedana donio američki sud, a prema kojoj bi Rusija imala platiti čak pedeset tisuća dolara dnevno spomenutoj grupi sve dok vrijedne knjige i rukopisi ne budu vraćeni. Riječ je o tzv. Schneerson kolekciji koja se sastoji od dvanaest tisuća knjiga i pedeset tisuća vrijednih rukopisa uglavnom vjerskog sadržaja. Putin je pokušao ublažiti daljnje tenzije transferiranjem kolekcije u novi Židovski centar u Moskvi. Putin je tokom sjednice vladinih dužnosnika u Židovskom muzeju i Centru za toleranciju, kojeg je otvorila moskovska zajednica Chabad krajem prošle godine, u više navrata naglasio kako kolekcija "pripada državi Rusiji".

Putin nastoji smanjiti pritisak uzrokovan odlukom suda u Americi tako što će Schneerson kolekciju, što se trenutno nalazi u Ruskoj državnoj knjižnici, prebaciti u Židovski centar, čime bi osigurao daljnju podršku ove židovske zajednice koja je u više navrata stala uz ruskog vođu. Putin je bacio i par pravih političkih kazavši kako bi se "sve strane trebale naći kako bi riješile pravna pitanja te nastojati da ne dodaju ulje na vatru već tražiti konstruktivno rješenje". Rekao je i kako bi vraćanje kulturnog dobra nacionaliziranog nakon Oktobarske revolucije 1917. "značilo otvaranje Pandorine kutije", jer Rusija ne bi mogla podnijeti sve zahtjeve za povratkom.  

Drugi sudski slučaj definitivno nema nikakav politički utjecaj, no zanimljv je zbog goleme odštete koju je odredio sud. U pitanju je slučaj o kojem je prije nekoliko dana pisao Boston Globe, a u kojem je protagonistica jedna od omiljenih autorica petparačkih romančića zadnjih desetljeća Patricia Cornwell. Ova autorica kriminalističkih bestselera u utorak je sudskom presudom dobila nevjerojatnih 51 milijun dolara.

Patricia Cornwell, koja je najpoznatija po seriji knjiga o patologinji Kay Scarpetta, tužila je svog bivšeg financijskog menadžera, tvrtku Anchin, Block & Anchin LLP, kao i bivšeg direktora tvrtke Evana Snappera, i to zbog nemara. Tužbu je podnijela još 2009. godine, a prema njoj je spomenuta tvrtka oštetila Cornwellovu za više milijuna dolara, i to uglavnom zbog prešućivanja stvarnih prihoda. The Associated Press prenosi kako su odvjetnici optuženih nastojali milijunske gubitke pripisati lošoj ekonomskoj situaciji odnosno samim financijskim potezima Patricie Cornwell, među kojima je i iznajmljivanje stana u New Yorku, kojeg je plaćala čak 40 tisuća dolara mjesečno. 

Neven Svilar
Foto: Moyan Brenn (flickr)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.