Utorak
30.04.2013.

Subversive u zemlji nepismenih
Extra_large_subversive_festival
A+ A-

Novo izdanje Subversive festivala koji će se održati od 4. do 18. svibnja doista dolazi u trenutku kad je izdavaštvo u Hrvatskoj u izuzetno teškoj situaciji. Ako se nekima stalno ponavljanje priče o kioskizaciji našeg tržišta čini ništa više nego papagajsko zanovijetanje, to ne znači da nije riječ o ključnom problemu knjige u Hrvatskoj. Stanje u domaćem izdavaštvu je dodatno zakomplicirano od prvog siječnja ove godine, kada je Hrvatska po naputku EU uvela porez na knjige od pet posto, što se možda na prvi pogled ne čini dramatičnom brojkom, no što je ionako devastirano izdavaštvo, u kojem ne samo da mali nakladnici nestaju, već se ista sudbina sprema i srednjim izdavačima, dovelo na rub propasti. 

U takvoj situaciji rasprava o budućnosti knjige i izdavaštva u Hrvatskoj ukazuje se kao nužnost, ali i kao nešto što se mora učiniti izuzetno brzo. Jer, ako je vjerovati podacima velikog istraživanja rezultati kojeg će biti objavljeni ovih dana, živimo u zemlji u kojoj čak 52 posto stanovnika u protekloj godini nije pročitalo knjigu. Nakon suočavanja s takvim podatkom, koji nam zapravo ukazuje na činjenicu da živimo u zemlji u kojoj je više od pola stanovništva polupismeno, da ne kažemo nepismeno, jasno je da se mora postaviti konkretna platforma za šire djelovanje svih društvenih faktora koji imaju ulogu u onome što se naziva knjiga ili književnost.
 
Subversive festival jedno je od mjesta gdje se pokušava sasvim otvoreno progovoriti o situaciji u hrvatskom izdavaštvu, ali i šire. U sklopu 6. po redu Subversive festivala, koji nosi naziv Utopija demokracije, održat će se inauguralna konferencija Subverzivna književnost. Riječ je o konferenciji koja se održava u suradnji hrvatskog i flamanskog PEN-a.
 
"Na konferenciji će neka od najvažnijih književnih imena iz regije i svijeta raspravljati o oblicima i značaju angažiranosti u suvremenoj književnosti, novinarstvu i izdavaštvu. Cilj je ove konferencije (kao i ostatka Subversive Festivala) poticati kritičko promišljanje o društvenoj i političkoj angažiranosti književnih autora i njihovih djela u svijetu koji se ubrzano mijenja. U kontekstu dubokih političkih i društvenih promjena čini se potrebnim otvoriti raspravu o ulozi, utjecajima i kontroverzama autorskog angažmana u svjetskim zbivanjima, prošlim i sadašnjim. Zadatak je konferencije razmjena  i razmišljanja praksi balkanskih i međunarodnih autora o temama koje najviše zaokupljaju književnost i one koji je stvaraju. Subversive Festival zbog velikog interesa koji ga prati u regiji i inozemstvu te otvorenosti raspravama idealan je okvir za ovakvo događanje. Cilj nam je u ovom kriznom vremenu ne samo biti intelektualno i umjetnički inovativni nego i ponuditi izazove svima uključenima - i sudionicima i publici. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji u srpnju 2013. pruža nam važan kontekst za ovaj nephodan susret međunarodnih i regionalnih autora te njihovu suradnju, i to samo mjesec i pol prije pomicanja granice Europske unije prema jugoistoku. Uz konferenciju će se u večernjim satima održavati i SubLit Café koji će uključivati "angažirana” javna čitanja i diskusije.'
 
Književni dio Subversiva, ako se to može tako nazvati, započet će u četvrtak, 9. Svibnja, u 20 sati u kinu Europa. Tamo će u sklopu Sublit caféa svoje pjesme pjevati i deklamirati Predrag Lucić i Boris Dežulović, uz sudjelovanje moderatora, velikog istarskog pjesnika Milana Rakovca i Marka Pogačara.
 
Desetog svibnja u kinu Europa bit će održana panel rasprava koju će moderirati Igor Štiks, pod nazivom Angažman pisaca u prošlosti i danas, na kojoj će sudjelovati Karl Markus Gauss, Christos Chrissopoulos, Nadežda Čačinovič i David Van Reybrouck. Ova rasprava održat će se s početkom u 11 sati, dok će na istom mjestu od 14 sati biti održana rasprava PEN i angažirana književnost, na kojoj će uz već spomenutog Davida Van Reybroucka sudjelovati i Predrag Matvejević i John Ralston Saul. U 16 sati, pak, započinje rasprava na kojoj će sudjelovati Annelies Verbeke, Nikica Petković i Selvdin Avdić.
 
U 18 sati nastavlja se razgovor o angažiranoj književnosti u raspravi pod nazivom Književni angažman: čemu i zašto? na kojem će sudjelovati Daša Drndić, Ivana Sajko i Andrej Nikolaidis, uz moderiranje Borisa Postnikova
 
Na kraju dana, u 20 sati, u Europi se održava Pesničenje, koje će moderirati Marko Pogačar. Inače Pesničenje je "trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, nastao je kao inicijativa umjetničke grupe Škart u studenome 2008. godine s ciljem podržavanja pojedinaca u realizaciji svojih kreativnih potencijala, istovremeno promovirajući novu formu predstavljanja i razmjene stvaralaštva te potičući neafirmirane umjetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo. Pesničenje pronalazi i podržava pojedince i grupe koji pišu poeziju izvan klasičnih/afirmiranih poetskih krugova i omogućuje im da svoje poglede, želje, snove i strahove javno predstave publici, kako u svojoj sredini tako i u drugim mjestima. Kao takvo ono predstavlja medij za promociju novih aktera poetske, umjetničke i kantautorske scene te potiče neafirmirane umjetnike i one koji se nisu oprobali u umjetnosti da istraže vlastite kreativne potencijale i preoblikuju svoju realnost u izvedbenu formu."
 
Idući dan, na istome mjestu, od 12 sati započinje rasprava Suočavanje s prošlošću, na kojoj će sudjelovati Daša Drndić, Saša Ćirić i Peter Vermeersch. Nakon suočavanja s prošlošću u 15 i 30 dolazi Suočavanje sa sadašnjošću, gdje će o temi Pisac kao aktivist razgovarati Grazyna Plebanek, Andrej Nikolaidis i Ivana Sajko uz moderiranje Nicka Holdstocka. U 18 sati na programu je Okupiraj književnost!, a u raspravi će sudjelovati  Aleš Debeljak, Karl Markus Gauss i Christos Chrissopolous uz moderatora Marka Pogačara.
 
Neven Svilar
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.