Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
Piše: Neven Svilar

Tusti oblak hiponimbus

foto: Sharon (Flickr)
Utorak
08.09.2015.

Krajem kolovoza Italiju je potresao veliki skandal, kada je zloglasni mafijaški kum Vittorio Casamonica dobio spektakularan crkveni pogreb u Rimu. Tada su, kako su javljali mediji, lijes s velikim bossom uz tisuće neutješnih građana ispratili i brojni svećenici, a s neba su padale latice cvijeća, doduše ne sa samih nebesa, već iz helikoptera unajmljenog posebno za tu priliku. Talijanski građani su idućih dana zdušno osudili taj događaj, a i sam papa, koji je i inače grlat kad je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala, požurio je naglasiti kako ovakvi događaji bacaju ružnu sliku na Italiju te pozvao da se čitav slučaj istraži.

Papin poziv ozbiljno su shvatili svi vodeći talijanski političari, pa je čak i revoltirani ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano zatražio od rimskog prefekta Franca Gabriellija detaljnu istragu, kako bi se utvrdilo tko je naredio zaustavljanje prometa i policijsko osiguranje veličajnog sprovoda.  

I vjerojatno bi se ova priča nakon nekog vremena ispuhala da prije desetak dana u Italiji nije došlo do bizarnog meteorološkog fenomena. Naime, po prvi put stručnjaci su zabilježili pojavu čudnovatog oblaka, koji se strukturno razlikovao od cirusa, kumulusa i stratusa, kao i raznih kombinacija nakupina kapljica vode, poput kumulonimbusa. Ovaj novootkriveni oblak odmah je dobio naziv hiponimbus, zato što je otkriveno da je stvoren zbog prekomjernog ispuštanja hipokrizije u atmosferu, pomiješane s 'efektom obrnutog staklenika' nastalog zbog odbijanja sunčeve svjetlosti od aureola koje su tih dana ponosno nad svojim glavicama nosili svi talijanski političari, kler, a i većina dobrih i zakonu odanih građana.

Štoviše, svetokrug je tih dana postao toliko popularan da su i neki od najpoznatijih talijanskih modnih dizajnera odlučili inkorporirati ovaj odraz čistoće duha i svetosti u svoje linije za proljeće-ljeto 2016. No odmah zatim su se javili i francuski dizajneri, ali i povjesničari umjetnosti, optuživši Talijane da kradu francusko kulturno nasljeđe, naglasivši kako su Francuzi od 19. stoljeća evropski predvodnici kad je riječ o hipokriziji i lažnom puritanstvu, te da su kao takvi upravo oni prvi uveli nimbuse kao modni dodatak. Uostalom, glasno su priupitali, nije li još krajem 19. stoljeća mlada gospođica Julie Manet (kći znamenite slikarice Berthe Morissot i nećakinja velikog gospodina Édouarda), o kojoj se nakon smrti roditelja brinuo i Stéphane Mallarmé, nosila šešire nalik aureolama?

Julie

Julie Manet, 1894.

Ubrzo su se javili i Englezi, koji su upozorili da je mlada Julie poznavala i Sisleya (na što su francuski kunsthistoričari posprdno odmahnuli, bahato proglasivši Sisleya francuskim slikarom koji je imao nesreću biti Englezom, te da je ionako rođen u Parizu), ali i američki dizajneri, koji su rekli da su aureole kao modni accessoire ionako odavno preuzeli dizajneri Victoria's Secreta.

Sve je dosegnulo takvu apsurdnu razinu da su opet morali reagirati najviši crkveni krugovi. Tako je ubrzo i sam papa Franjo bio primoran na upućivanje enciklike pod nazivom Ex Omnibus Hiponimbus, kojom je pozvao biskupe, ali i vjernike da prestanu biti toliko bogobojazni, ili da barem malo rasporede svoju pobožnost, primjerice, na parne i neparne dane, jer bi inače reperkusije mogle biti tragične.

Ova enciklika je, nimalo neočekivano, naišla na izrazito neodobravanje od strane papi i inače nenaklonjenih hrvatskih i bosanskih biskupa, ali i svekolike pastve, s obrazloženjem da je papa naivno povjerovao na upozorenja talijanskih meteorologa, inače poznatih neznabožaca (Hrvatska biskupska konferencija, neslužbeno, barata podatkom da je čak 39 posto talijanskih meteorologa ateističkih nazora), i da je opet počeo s radikalnim tendencijama miješanja vjere i znanosti.

Hrvatski biskupi su ustvrdili da ne postoji dokaz da je ciklonalni hiponimbički poremećaj nad Apeninima nastao zbog pretjerane novopronađene svetosti i iskazivanja lažnog morala kod talijanskog pučanstva, a kao vlastiti protuargument naveli su činjenicu da je katoličko pučanstvo u Hrvatskoj i Bosni već godinama ultra-pobožno i da se konstantno zgraža nad neznabožačkim tendencijama sekularne odnarođene vlasti, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, pa da svejedno nije došlo do stvaranja takvih čudnovatih oblaka nad Hrvatskom.  

Doduše, zabilježena je jedna čudna hiponimbička pojava, oblačić jedva vidljiv na meteorološkim uređajima, koji se najednom preselio iz Kine u Hrvatsku, brzinom mnogo većom od bilo kojeg ciklona. No, ovaj misterij je razjašnjen kada je otkriveno da je u pitanju tek Blanka Vlašić, koja se avionom vratila iz Pekinga u Hrvatsku s medaljom srebrenom oko vrata.

Ovi su događaji izazvali velik potres u talijanskom društvu, a da je riječ o pitanju od zaista izvanrednog geopolitičkog značaja potvrđuje i činjenica da je za sljedeću debatu republikanskih kandidata za američkog predsjednika najavljeno pitanje o tome zašto američki meteorolozi još nisu nad Amerikom otkrili postojanje hiponimbusa, i kako je moguće da Amerika više nije svjetska predvodnica kada je riječ o hipokriziji i lažnom moralu.

Navodno su u taboru Donalda Trumpa već pripremili snažan odgovor na ovo pitanje: Ako hiponimbus odluči prijeći ocean i doći u Ameriku, treba li ga pripustiti ili nepuštanjem oblaka iskazati snažan i decidiran stav prema imigrantima? Trump kaže: zatvorimo granicu oblacima. U izbornom štabu Chrisa Christieja rekli su kako guverner New Jerseya smatra da se oblak ipak treba pustiti da pluta nad Amerikom, no da mu treba ugraditi uređaj za praćenje poput paketa Fedexa.

Nakon svega ovoga, jasno je tek jedno: čeka nas izrazito uzbudljiva i neizvjesna meteo-politička jesen.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu