Utorak
08.01.2008.

Velika knjiga lezbijskih priča o konjima
A+ A-

U šarenom svijetu šašavih književnih priznanja nagrada Diagram ima najduži staž promicatelja ukoričenih bizarnosti. Londonski časopis Bookseller dodjeljuje je jednom godišnje knjizi s najneobičnijim naslovom još otkako su 1978. neprolaznu slavu zaslužili Zapisi s druge međunarodne radionice o golim miševima.

Idejni krivac za natječaj je Booksellerov kolumnist Horace Bent, a pravila su krajnje jednostavna: djela nominiraju nakladnici, knjižari i knjižničari, potom listu finalista određuje žiri, da bi o pobjedniku demokratski odlučili čitatelji, i to online glasanjem. Sadržaj knjiga je potpuno nevažan – računa se samo naslov. I, da: svi kandidati moraju biti zbilja objavljeni. Ovo možda zvuči samorazumljivo, ali žiri nerijetko zna otkriti podvaljene, izmišljene naslove.

Istovremeno, nekada je teško povjerovati da su se autori među svim mogućim kombinacijama riječi odlučili upravo za onu koja se ponosno koči na naslovnici. Da bismo vam ilustrirali što se događa kada se imaginacija otme kontroli, donosimo potpourri dosadašnjih pobjednika - evo, dakle, na što je sve nespremni kupac tijekom protekla tri desetljeća mogao naići na policama knjižara:

'Madamme' kao poduzetnik: upravljanje karijerom u kućnoj prostituciji (1979.)
Prirodno povećanje grudi uz potpunu moć: Kako unaprijediti preostalih 90% vašeg uma da biste povećali vaše grudi (1985.)
Kako kenjati u šumi: ekološki pristup izgubljenom umijeću (1989.)
Lezbijski sadomazohistički sigurnosni priručnik (1990.)
Kako izbjeći velike brodove (1992.)
Radosti seksa – džepno izdanje (1997.)
Živjeti s ludim guzovima (2002.)
Velika knjiga lezbijskih priča o konjima (2003.)
Zaštitite svog konja od bombi (2004.)
Ljudi koji ne znaju da su mrtvi: Kako se prikače prolaznicima koji ništa ne sumnjaju i što učiniti po tom pitanju (2006.)

Listi svih laureata, većine finalista i nekih naslova koji za nagradu nisu konkurirali isključivo zato što su bili napisani koju godinu ili desetljeće prerano možete se smijati ovdje.

A dok se vi smijete, imućniji od vas razmišljaju kako na ovom verbalnom ludilu zaraditi. Diagram, naime, privlači popriličnu pažnju medija i osigurava značajnu promidžbu, pa su ponude potencijalnih sponzora sve češće i izdašnije. No, dok su se nagrade poput Coste i Orange spremno zavukle pod skute moćnih korporacija, booksellerovci ponosno ustrajavaju na samostalnosti i neovisnosti i, kako urednik Joel Rickett kaže, "nastavljaju slaviti ono što je bizarno, neobično i jednostavno čudno". Posljedica toga je, doduše, i skromna nagrada koja pripada pobjedniku: boca šampanjca. Ali, dobro - za slavlje sasvim dovoljno. 

Boris Postnikov

(kome će pripasti titula najneobičnijeg naslova u 2007. doznat ćemo u travnju, baš kad i pobjednike nagrada Dana hrvatske knjige, op.ur.)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.