Petak
04.09.2015.

Igre prijestolja: Vjetrovi zavjere
Extra_large_last_dragon
foto: yumikrum (Flickr)
A+ A-

Njegova Ekselencija Časni Nadstojnik Luka natmurena čela sjedio je u officeu. Kombinatom je zavladala nekakva pritrujena živahnost. Iz iskustva znao je da to ne vodi ničem dobrom. Predosjećao je spletkarenje među rajom, a iza svega, predmnijevao je, stoje Vanja i Ana. Te dvije okorjele komplotašice rade mu o glavi otkad je zasjeo u nadstojničku fotelju. Još prije zime tražit će od njega raspisivanje prijevremenih izbora i zato pod hitno mora učiniti nešto uistinu veliko.

Redizajn portala booksa.hr bio je pri kraju, no to nije dovoljno. Mogao bi podignuti plaće kmetovima? Proučio je financije i shvatio da plešu po tankom ledu. Na raspolaganju nije bilo preveć novca. Uzeo je kalkulator, te izračunao – moguće je dignuti svima plaću za po šest lipa. Nedovoljno!

Mika je u ovakvim situacijama bila od velike koristi, ali nje nema. Sjetno je uzdahnuo pokušavajući se prisjetiti njezinih mudrih savjeta.

I zapamti, govorila mu je, onaj tko ti predloži sastanak s Vanjom – taj je izdajnik.

Tko zna što li je mislila s ovim.

U stanju posvemašnje rastresenosti zasurfao je sinjim bespućima interneta. Jedan on naslova vrištao je – Igre prijestolja neće se više snimati u Dubrovniku!

Kotačići u Nadstojnikovu umu užurbano se pokrenuše.

***

Za to vrijeme ispred kombinata…

"Dobro, želiš li ti onda mjesto Nadstojnice ili ne želiš?", narogušila se Vanja.

"Mah…", zdvajala je Ana, "želim, dakako, ali do izbora nas dijele mnoge gladne godine."

"Vidim nisi baš pažljivo proučila Štatute. Članak 906., stavak šesti lijepo kaže – prijevremene izbore za mjesto Časnog Nadstojnika moguće je provesti u: a.) slučaju vlastodrščeva dragovoljnog napuštanja trona, b.) slučaju djelovanja više sile na štetu vlastodršca kao npr. – napad medvjeda ili neke druge opasne životinje, uroci, grmljavinsko nevrijeme i slično i pod c.) slučaju otvorene pobune protiv vlastodršca pri čemu dvije trećine djelatnika Kombinata na izvanrednoj sjednici zatraži opoziv Nadstojnika navodeći valjane razloge za takvo što…"

"Kakve su šanse da ga u skorije vrijeme napadne medvjed?"

"Jednako slabe kao i mogućnost njegova dragovoljnog odreknuća, stoga nam je udružiti snage, pobuniti se i zatražiti prijevremene izbore. Za to nam trebaju još dva glasa. Obrlatit ćemo Dunju i Damjana, za Martinu baš ne znam. Prišljemčila se uz Luku kao sjena."

"Čak i da uspijemo obrlatiti ovo dvoje, za što bi ga optužili? Po Štatutima, kako i sama navodiš, moramo imati valjane razloge. Otkad je zasjeo u fotelju kombinat nikad nije bolje stajao. Izašli smo iz recesije i lijepo se genuli naprijed."

"Da, jer je populistički lisac. Prefriganec! Otvoreno se okrenuo protiv klasika svjetske književnosti. Gura naprijed samo suvremenu književnost, a klasike – pod tepih. Postavit ćemo pitanje kako netko može biti Nadstojnik KK Booksa, a nije pročitao krucijalne autore kao što su npr. Kafka, Franzen, Mann, pa i Pearl Buck, ako baš hoćeš."

"To je istina, na book-clubovima ne smijemo uopće raspravljati o djelima nastalim prije 1990., što je koma. Članstvo mi se osipa."

"Eto vidiš! Udarit ćemo ga gdje je najtanji i ponuditi povratak korijenima."

"Antigone mi, čini se da bi mogli uspjeti! Samo da on u međuvremenu ne izvuče kakvog asa iz rukava."

"Ispucal je on sve svoje aševe, morao bi učiniti nekaj uistinu spektakularno."

"A to ne stigne, muahahaha!"

"Neće ni znati kaj ga je snašlo, muahahaha!"

Vanjin i Anin zlobni, zaplotnjački smijeh odjekivao je Martićevom kao graktanje vrana.

***

Hladna svjetlost s 36-inčnog monitora sablasno je obasjavala Nadstojnikov lik. Da je netko u tom trenutku nahrupio u office zapitao bi se – huh, što li to Neron radi u kombinatu?

Luka je znao – neće ga napasti prije službenog početka jeseni. Obavio je nekoliko telefonskih poziva i crvenim flomasterom na kalendaru zaokružio datum 11. rujna.

Onda se zlobno nasmijao: buahahahaha!

(nastavlja se)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.