Petak
16.01.2015.

Izbori u Booksi: prvi krug
Extra_large_stozer
A+ A-

Jučer, 15.1., održan je prvi krug trećih po redu izbora za Časnog Nadstojnika Književnog Kombinata Booksa. Mika je odradila svoja dva petogodišnja mandata, a po našim štatutima za treći mandat nema se pravo kandidirati.

Po kuloarima se pričalo da će pokušati intervenirati u štatute i proglasiti se doživotnom Nadstojnicom. Kad su ovi tračevi došli do nje, Mika je srdito rekla da ne zna tko širi ovakve budalaštine i da joj na pamet ne pada prekrajati zakone. Jer da nije takva osoba.

Nadstojnik inače nema bogzna kakve ovlasti u kombinatu. Može sukreirati književne i druge programe, predlagati tko će ići u koje dopisništvo, te izravno upravljati redarstvenom službom. Također može sazivati sastanke, ali kako se oni ionako održavaju svakog ponedjeljka – nitko ne vidi zašto bi i kojim povodom Nadstojnik/ca sazivao/la nekakve svoje ekstra sastanke.

Bez obzira na nevelike ovlasti, u Booksi već mjesec dana vlada veliko uzbuđenje. Četiri kandidata prikupila su dovoljan broj potpisa (šest) i krenula u predizborno nadmetanje:

Ana iz menadžmenta

Luka, zli blizanac dr. Ostojića

Sale

Dunja Striborova Draguljče

Prve ankete ukazivale su na to da će o pobjedniku najvjerojatnije odlučivati bitka između Ane i Luke, ali da ni ona, ni on neće moći već u prvom krugu osigurati pobjedu. Saletu i Dunji ankete nisu davale velike izglede. No kad je kampanja i službeno započela, sve nas je iznenadila oštra retorika upravo ovo dvoje kandidata.

Sale se žestoko obrušio na sve odreda poručujući da narod nije glup ili slijep, pa da ne vidi što se radi. Spominjao je lustraciju i nudio program preustroja kombinata koji bi, po njemu, morao prije svega poslužiti za održavanje brojnih pub-kvizova. Šibenčanin je obećao da će uvesti točenje svih vrsta alkohola i dozvoliti pušenje u svim prostorijama kluba. Ovi radikalni zahvati bi, kako reče, osigurali velike prihode kombinatu.

Dunja Striborova Draguljče također je otvorila tešku paljbu optužujući svoje protukandidate da su oni ništa drugo već predstavnici potrošenih politika. Naročito Ana koju je nazvala lutkom na daljinsko upravljanje. Kad postanem Nadstojnica, poručila je, vratit ću opet prodaju knjiga u Booksi, ali ne bilo kakvih. Prodavat ćemo knjige o duhovnosti, vegetarijanske kuharice, priručnike o jogi i druge korisne stvari.

Ana iz menadžmenta, kojoj su ankete davale minimalnu prednost pred Lukom, držala se važno i samouvjereno. Uzvratila je da nije ona ničija lutka na daljinsko upravljanje, već samosvjesna i samostojna kandidatkinja koja jedina nudi konkretan program i promjene koje namjerava provesti u tri točke. Obećala je uvesti kombinat u 21. stoljeće, pokrenuti još nekoliko book clubova, te svakako izbaciti francusku srijedu i umjesto nje uvesti njemački četvrtak.

Luka je najviše udario baš po Ani optužujući je da je nekompetentna i da bi se s njom na čelu kombinat vratio u 19., a ne u 21. stoljeće. Kad dođem na mjesto Nadstojnika, hrustio se, obećavam da će Booksa u roku godinu-dvije biti jedan od najprosperitetnijih književnih kombinata u Europi i svijetu. Odmah ću sazvati ne jednu ili dvije, već nekoliko sjednica. Donijet ću prijeko potrebne promjene, poručio je na završnom sučeljavanju i dodao da za razliku od svojih protukandidata  odlično govori nekoliko jezika – francuski, njemački, engleski, talijanski i švicarski.

Kandidat Luka nema pojma o čemu govori, uzvratila je Ana, jer da ima znao bi da švicarski jezik ne postoji, plus nema nikakav program.

Moj program je moj narod, moj narod želi promjene i ja ću ih donijeti. A vi ste, kolegice, i do sad sudjelovali u vlasti, pa vidimo kako nam je – vrisnuo je Luka.

Onda smo pristupili glasovanju. Ana je dobila 16 glasova, Luka 15, Dunja iznenađujućih 7, Sale 3, dok je 10 listića proglašeno nevažećima. U drugi krug, prema predviđanjima, ušli su Ana i Luka. Evo i kratkih izjava nakon što je povjerenstvo obznanilo rezultate.

Sale: "A što bi reka, prvo ćemo proanalizirati rezultate u stožeru. Malo mi je muka, a bože moj, šta je tu je, moramo skupit glave, idemo dalje. Moja tri glasača znadu komu će dat glas, a to je gospodin Luka!"

Dunja: "Presretna sam, kad sam krenula u ovu utrku nitko mi nije davao nikakve šanse, ovih sedam glasova veliki su kapital za budućnost. Promjene koje želimo mogu se provesti i kroz Muzej nezavisne kulture kojemu sam ja na čelu. Svoje glasače pozivam da izađu na izbore, prekriže oba imena i dopišu – Dunja Striborova Draguljče."

Luka: "Ovo je velika pobjeda! Osjećam se toliko snažan da bih sad mogao krdo veprova razbacati. Hvala svima i kažem ja – dovršimo posao u drugom krugu! Živjela nam neovisna Booksa!"

Ana: "Dragi prijatelji, hvala vam svima koji ste izašli na ove prevažne izbore. Evo, sad smo mogli čuti kako se poraz pretvara u pobjedu. Heh, što ćete, matematika nekima nije jača strana. Dragi prijatelji, pobijedila sam u prvom krugu, a bogami ću i u drugom. Ne vidim što bi me to moglo spriječiti. Jedino ako će za tjedan dana s neba padati otrovne meksičke žabe. Heh, šalim se, valjda neće."

Tko će u narednih pet godina obnašati dužnost Časnog Nadstojnika Književnog Kombinata Booksa doznat ćemo već u onaj tamo petak. Nema sumnje, nastavak kampanje bit će brutalan, retorika će se dodatno zaoštriti. Nitko tu nikoga neće štedjeti, a kamoli z cukorom šopati.

F.B., 16. siječnja 2015., Zagreb
foto: iz izbornog stožera

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.