Petak
05.07.2019.

Što čitati po plažama: ljeto 2019.!
Extra_large_ljeto_2019
ljeto 2019.
A+ A-

Ljeto se zahuktalo, niste možda ni kanili ići na more, ali već treći po redu toplinski val naprosto vas je prisilo da napustite unutrašnjost i odlepršate na obalu. Spakirali ste sve potrepštine, ali što čitati!? To je teško i ozbiljno pitanje na koje nije pametno sam i goloruk potražiti odgovor. Možda ćete pogoditi, a možda i nećete. Ne berite brigu, Booksa će odabrati za vas! U plažnu boršu stavite ovih osam naslova i sve će biti u redu.

 

Uvijek za Homerom - László Krasznahorkai

Prvo, to je Krasznahorkai, a prevela je Vikotrija Šantić što je preporuka samo po sebi. Drugo, novo je – ovog ima samo kod nas (mađarsko i druga izdanja tek će uslijediti). Treće, knjižica je to od 112 stranica, malešna i lagana poput kanarinca. Četvrto i možda najvažnije, naslov je objavila Booksa u suradnji s MaMa-om i to u biblioteci Prijatelji (nema nikakve veze s istoimenom tv-serijom) što je garancija kvalitete nulte kategorije.

Debeli i mršavi - Anton Pavlovič Čehov

Čehov na plaži? O, da! Zbirku manje poznatih Čehovljevih kratkih proznih šnita možete ponijeti na plažu bez bojazni da će vam se bande literarnih huligana rugati ili nešto slično. Čehov je fundamentalno važan i to zna svak. Vidjevši vas zadubljenog u ovo Disputovo štivo u prijevodu Irene Lukšić, kod drugih kupača izazvat ćete samo totalni respekt i zavist.

Prolazim kroz zidove - Marina Abramović

Životna priča Marine Abramović (Iris Illyrica, prijevod – Petra Kljaić) štivo je koje možete čitati svugdje: doma, ispred Bookse, na terasama drugih birtija, pa i na plaži. U slučaju da ne znate tko je Marina Abramović, pogledajte dokumentarni film Marina Abramovic: The Artist Is Present i sve će vam se odmah razjasniti.

Isijavanje - Namik Kabil

Čitati knjige Namika Kabila (Sam, Amarcord) u rangu je odlaska na koncert vokalno-instrumentalnog sastava The Doors – kada bi to bilo moguće ili cjelodnevnog obilaska amsterdamskih muzeja – što je moguće. O njegovom filmskom, tj. scenarističkom radu sami istražite, a što se tiče Kabilovog literanog opusa, Booksin stručni tim garantira za njega do posljednjeg slova. Kada vas netko od knjigoljubaca vidi na plaži s Isijavanjem (Hena com), može samo promrsiti sebi u bradu: "E, blago si ga ovom svatu!"

Blago sretnima - Yasmina Reza

Kratki roman Blago sretnima (Disput, prijevod – Sanja Šoštarić) neobično je snažna literarna majstorija Yasmine R. ispripovijedana u višeglasju – osamnaest likova u formi monologa priča nam o naizgled banalnim događajima iz vlastitog života. Dalje vam nećemo ništa razotkrivati, ali možemo reći – ovo je jedan od onih romana kakvog bi mnogi htjeli napisati, a uspijeva tek rijetkima. Mali problem s ovom knjigom za plažu je taj što se tog dana nećete okupati. Ostat ćete na plaži i čitati.

Nevjerni otac - Antonio Scurati

Prije koji dan pisali smo o ovoj knjizi i kao da je to malo, sada je još i uvrštavamo na popis plažnog štiva! Ne činimo to radi sebe (mi slabo idemo po morima i plažama), već radi vas, dragi pučani! Za više informacija o Ocu – ovdje.

Ljubomorni - Sándor Márai

Knjiga još jednog velikog mađarskog pisca u vašoj borši za plažu (Oceanmore, prijevod – Xenia Detoni)! Ljubomorni su, kažu, mađarska inačica Buddenbrookovih ili kako bi Booksini hungaristi rekli: Buddenbrookovi su njemačka inačica Ljubomornih! Ne kanimo ovdje provocirati Thomasa Manna – mi ga, zapravo, uzdižemo ovom usporedbom! Vjerojatno će mnoštvo kupača htjeti posuditi knjigu od vas, ali to se ne radi, niti je u skladu s boljim običajima. Ipak je to plaža, ima nas svakakvih – ljudi ponesu paradajz ili sočnu hruškicu ne bi li se okrijepili nakon kupanja. Ne posuđujte knjige na plaži – zmazat će vam ih!

Putovanje po Istočnoj Europi - Gabriel Garcia Márquez

Počeli smo s klasikom, pa je red da tako i završimo ovaj popis plažnih prijedloga. Slavni Kolumbijac pedesetih je putovao po zemljama Iza željezne zavjese. Reportaže nastale na ovim lutanjima objedinjene su u knjigu 1978., a ista je nedavno objavljena u izdanju VBZ-a (prijevod – Gordana Tintor). Márquez je bez uljepšavanja i pretjerivanja ostavio vjeran dokument o vremenu i prostoru koje danas teško možemo i zamisliti.

 

Prošle godine preporučili smo ljetno štivo za one koji ne idu na more, ove godine odabrali smo opet štivo za plažu, ali onda je iskrsnulo još jedno pitanje:

Što preporučiti onima koji su već ondje, onima koji žive na moru tj. Dalmatincima!?

Ovog trenutka bacamo se na posao – odgovor očekujte brzo!

 

foto: Michael Dawes

F.B., 5. srpnja 2019., Zagreb

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.