Četvrtak
02.05.2019.

VIDEO: Jurica Pavičić u Booksi
Extra_large_57581518_1565889980212652_6790963518318313472_n
Jurica Pavičić i Katarina Luketić
A+ A-

Kao novinar, kolumnist, romanopisac, scenarist, filmski kritičar, pisac znanstvenih studija – Jurica Pavičić je, bez sumnje, jedan od najplodnijih i najutjecajnijih domaćih autora. Njegov posljednji roman Crvena voda (2017.) dobio je nagrade Fric (tjednika Express) i Ksaver Šandor Gjalski (Društva književnika Hrvatske), a bio je i u finalu nagrada Meša Selimović i Tportala za najbolji roman. Njegova posljednja nefikcionalna knjiga: Knjiga o jugu (2018.) spada u vrh domaće esejistike i kulturologije, prikazujući ovdašnji mediteranizam na način na koji to ne čini niti jedna druga knjiga prije nje. Istovremeno, njegove subotnje kolumne u Jutarnjem listu već godinama se čine kao jedan od rijetkih preostalih medijskih otoka kritičkog i slobodnog pisanja u nas. Raniji radovi – još šest romana, dvije zbirke priča, scenariji, studije o hrvatskom i jugoslavenskom filmu itd. (za koje je također dobio važna priznanja) – svjedoče o Pavičićevu kontinuiranom i visoko vrijednom književnom, kritičarskom i znanstvenom angažmanu.

Književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić s Juricom Pavičićem razgovarala je o kontinuiranoj produkciji kvalitetnih tekstova u različitim žanrovima, o Crvenoj vodi i Knjizi o jugu, važnosti prostora i ambijenta u njegovim knjigama, mediteranskom identitetu i manjku knjiga o toj temi, društvenoj kritici i još mnogočemu. 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.