Četvrtak
20.12.2007.

Začitavanje: 'Čarobne gljive i ostale šlagiralice'
A+ A-

Paul Krassner, rođen 1932. godine, jedan od suradnika kultnog američkog časopisa The Mad Magazine (ako ste fan Simpsona moći ćete prepoznati čestu referencu), utemeljitelj ljevičarske publikacije The Realist i suutemeljitelj Međunarodne stranke mladih (YIPPIE), u svojoj novoj knjizi Čarobne gljive i ostale šlagiralice (Celeber) donosi zbir čudnih pripovjedaka, filozofskih traktata i autobigrafskih crtica. Namjera je jasna. Približiti ljudima i opisati riječima (u onoj mjeri koliko je to moguće) iskustva brojnih korisnika još brojnijih ilegalnih sredstava za dizanje i spuštanje. Među ovim koricama naći ćete svjedočanstva sa meskalina, ayahuasce, psihodeličnih gljiva, opijuma, belladone, sluzi žabe krastače i mnoštva ostalih stvari za koje je perverzni ljudski um mgao pomisliti da se mogu osušiti, pušiti, sažvakati ili inhalirati.

Čitav bi taj posao bio uzaludan i posve nepotreban da se unutar ovih stranica nije pronašla nekolicina tekstova koji zavrjeđuju detaljniju pozornost. Riječ je o tekstovima samoga autora i o tekstovima Terencea McKennae. Dok većina ostalih priča ne izlazi iz okvira dogodovštine ili 'pričam-ti-priču' semantike, ova su dvojica sposobna okupirati čitatelja i nečim zahtjevnijim od verbalnih eskapada na kokainu.

Krassner svojom političkom filozofijom, radikalnim ljevičarskim pogledom na svijet i sustave ideologije kao i zavidnom količinom znanja o političkim procesima i sustavu funkcioniranja institucija, a McKenna svojim izvornim pristupom cjelokupnoj povijesti čovječanstva, pomaknutim, neuvriježenim mišljenjem iz kojega progovaraju godine iskustva, eksperimentiranja s vlastitom svijesti i percepcijom (u najboljem stilu Aldousa Huxleya) te neutaživa želja za učenjem i spoznajom. Tekstovi ove dvojice autora unutar ovoga zbornika (jer ova knjiga to esencijalno jest) pokazuju kako pisanje o drogama nije pisanje o drogiranju. Intelektualna bistrina kojom obojica progovaraju postavlja pred nas brojna pitanja i još brojnije izazove.

Kroz povijest čovječanstva mnogi su se tekstovi bavili drogama kao ključem za otvaranje vrata raja i pakla. Ne uvijek pod ovako direktnim imenom, dakako. No u svjetskoj literaturi nalazimo brojne primjere tajanstvenih miomirisa, čudnih isparavanja i primamljivih kupki, pa čak se i prvobitna Jabuka na metaforičkoj razini može tumačiti kao zabranjena supstanca – kemijski katalizator koji nas je koštao izgona iz zemaljskog Raja (barem kako to tumači biblijska predaja). No ipak, pitanje ostaje – da li je doista riječ o izvoru spoznaje ili slika koja se pomoću njega nudi nije ništa stvarnija od obične slike koju vidimo vlastitim očima svakoga dana. McKenna i Krassner nude jednu vrstu odgovora. Desetci nepotrebnih smrti na ulicama tvrde drugačije. No, čak ako i ne tražite odgovore na ova pitanja, Čarobne gljive i ostale šlagiralice nasmijat će vas do suza i prenijeti u halucinatorne i zabranjene svjetove u kojima još uvijek niste prebivali. Ili možda jeste?

Matko Vladanović

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.