Srijeda
05.11.2008.

Začitavanje: 'Moj prvi film 2'
A+ A-

Kao i svaki hit film, tako i hit knjiga zaslužuje svoj sequel, prigodno označen brojem koji označava kronološki redoslijed. Moj prvi film 2 (u izdanju Propeler Filma) zbirka je intervjua koje je sa svjetskim redateljskim zvijezdama vodio britanski redatelj Stephen Lowenstein. Lowenstein, koji je svoju knjigu nedavno predstavio i u Booksi intervjuirajući Dalibora Matanića, prošao je sito i rešeto da bi svoja pitanja o procesu stvaranja prvog filma postavio redom Richardu Linklateru (Slacker), Richardu Kellyju (Donnie Darko), Alejandru Gonzálezu Iñárrituu (Pasja ljubav/Amores perros), Takeshiju Kitanu (Nasilni policajac/Sono otoko, kyobo ni tsuki), Sherkaru Kapuru (Nevin/Masoom), Emiru Kusturici (Sjećaš li se Dolly Bell), Agnes Jaoui (Okus drugih/Le goût des autres), Lukasu Moodyssonu (Pokaži mi ljubav/Fucking Amal), Terryju Gilliamu (Jabberwocky) i Samu Mendesu (Vrtlog života/American Beauty).

 
Dok je u prethodnoj knjizi intervjua, izdanoj u Hrvatskoj prije dvije godine, Lowenstein intervjuirao mahom angloameričku redateljsku elitu, u drugom dijelu došao je red i na dašak Bollywooda, Balkana i Japana. Tako možete čitati urnebesnu životnu i redateljsku priču Sherkara Kapura, dosadnjikavi intervju s Kusturicom koji se odvijao u jurećem autu na putu iz Beograda prema srpskoj provinciji i razgovor s azijskim superstarom Kitanom koji je prilično tajanstven, ne otkrivajući puno o svojem stvaralačkom procesu. Upravo je otkrivanje detalja redateljskog zanata ono što čini glavnu razliku među intervjuima. Gilliam, Mendes i Linklater otkrivaju najsitnije potankosti vezane uz režiranje svojih dugometražnih igranih prvijenaca, dok su, primjerice, Jaoui, Kitano i Kusturica distancirani u svojoj bjelokosnoj kuli - njima je režiranje filma jednostavna i gotovo prirođena osobina. Vjerojatno smatraju da su neke tajne zanata namijenjene samo miljenicima muza.


Centralno mjesto u knjizi zauzima omašni intervju sa Richardom Linklaterom, koji do u tančine opisuje produkciju i distribuciju kultnog nezavisnog Slackera, filma koji svoj glazbeni pandan nalazi u Nirvani, a obilježava cijelu jednu generaciju s početka devedesetih. Autor bizarnog Donnieja Darka, Richard Kelly, na polovici svog intervjua je otišao, obećavši Lowensteinu da će intervju nastaviti sljedećeg dana, međutim to se nije dogodilo, pa smo tako ostali zakinuti za informacije o distribuciji fima u kojem glavne uloge imaju Jake Gyllenhaal i veliki plišani zeko. Od pythonovca Terryja Gilliama možete, primjerice, saznati kako izgraditi dvorac od kartonskih kutija, a od Iñárritua pak kako preživjeti kada vam otac, inače bogati bankar, bankrotira.


Iz pogovora Nenada Polimca:

"U odnosu na prvu knjigu važnost druge Lowensteinove zbirke intervjua nije u tome što se proširila geografski, nego tematski. U njezinim najboljim dijelovima (razgovori s Linklaterom, Inarrituom i Mendesom) razlaže se misterij stvaranja, a to bi čitatelja itekako trebalo fascinirati."


Podrobnnjie o filmovima iz Mog prvog filma 2 pročitajte u jenom od sljedećih izdanja Kina Bookse.

Srđan Laterza

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.