Četvrtak
22.11.2007.

Začitavanje: 'Sandman: Beskrajne noći'
A+ A-

Pričamo o kultnom stripu koji je uz Millerove i Mooreove radove zauvijek redefinirao način pripovijedanja unutar naslikanih tabli.

Gaimanov The Sandman startao je 1989. godine a njegov posljednji, 75. broj izlazi 1996. godine. Dovršenost serijala prva je razlika koja upada u oči. Superherojski strip koji je dominirao tržištem odvijao se u beskonačnom nizu serijala čija se scenaristička kvaliteta uglavnom kretala silaznom putanjom. Zastarjele ideje koje su mahom bile reciklaža ideja iz šezdeseih godina nisu mogle privući novu publiku odgojenu na televiziji i videu (tada još nije bilo interneta u ovom obliku) koja je tražila dinamičnije, brže i kompleksnije scenarije.

Dovršenost Sandmana značila je zaokruženu priču i nije pretpostavljala poznavanje nekoliko desetljeća strip-saga koje je bilo potrebno da bi se uspješno uključili u neki od suvremenih serijala.

No, Neil Gaiman nije htio igrati po pravilima. Umjesto klasičnog junaka koji bi bio personifikacija dobra, Gaiman je ponudio antropomorfne personifikacije koje same po sebi nisu predstavljale ni dobro ni zlo. Centralni lik ovih priča bio je Gospodar sna Morpheus (koji je, od crtača do crtača, više ili manje nalikovao Robertu Smithu iz The Curea), mitološka kreatura, klasični strip junak, i globalna metafora. Sve u jednom. Gaiman nije protjerao visoku kulturu iz svojih scenarija već je uspješno kombinirao Chaucera, Shakespearea, film-noir i DC Comicsov univerzum strip heroja. Poznavanje postmodernističkih postupaka, inteligentno baratanje mitologijom, biblijskom i popularnom kulturom, osjećaj za dinamiku filmskog scenarija, akcijski film, fantastiku i horor omogućili su Gaimanu da početkom devedesetih stvori emblematični lik na kojem će se hraniti desetci autora devedesetih godina.

Revolucija mainstream stripa, započeta Millerovim Dark knight returns dobila je dostojnog nasljednika koji je u međuvremenu generirao vlastiti kult i horde sljedbenika.

Sedamdeset i pet epizoda okupljeno je u deset trade paperbackova od kojih su u lokalnim prijevodima dostupna samo dva. No, Algoritam je nedavno u prijevodu izdao Beskrajne noći (The Endless nights), u kojima Gaiman kroz sedam priča surađuje s nekima od najrenomiranijih strip crtača današnjice (P. Craig Russel, Milo Manara, Bill Sienkiewicz, Miguelanxo Prado, Barron Storey, Glen Fabry, Frank Quitely), dok je srpski Beli put izdao Zemlju snova (Dream country) – treći paperback po redu koji unutar svojih korica okuplja četiri kratke priče iz Sandmanovog univerzuma.

P.S. Sve rečeno odnosi se na mainstream strip. Priča o avangardnoj sceni, kako to obično biva, odvija se po posve drugačijem scenariju.

Matko Vladanović

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.