Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Začitavanje: 'Anastasia'

Large large 796
Utorak
08.04.2008.

Otkako je osvojio nagradu Jutarnjeg lista, već me par prijatelja tražilo da im posudim roman Roberta Perišića. Eto što ti je učinkovita medijska priča. Sve po P.S.-u: zakuhavaš stvar par tjedana, predstaviš članove žirija, pa nominirane autore, onda suziš izbor na finaliste, pišeš o njima malo opširnije i na kraju organiziraš prikladno svečanu ceremoniju dodjele. Slijede fotke, intervjui s pobjednikom... Tu su svi potrebni sastojci za privlačenje pažnje: natjecanje, suspense plus nezaobilazni tračevi o namještanju pobjednika. Ovo je danas valjda jedini način da se zanimanje publike makar nakratko usmjeri prema književnim temama. I to je ok, u nedostatku boljeg. Samo, čovjeku bude nekako žao svih onih naslova koji pri tom preusmjeravanju reflektora ostanu u sjeni. Pa je i meni malo žao Anastasije Dalibora Šimprage.

Kao i Perišiću, i Šimpragi je to prvi roman nakon kratkopričaških ukoričenja; kao i Perišić, radio je na njemu godinama; ali, za razliku od Perišića, on tavori na marginama medijskog interesa. Ne samo zbog nagrade JL-a: Anastasia, jednostavno, nije medijski atraktivna knjiga.

Dok je u kultnim Kavicama Andreja Puplina, seriji birtijaških slengovskih crtica nastalih devedesetih, a uknjiženih 2002. pisao populističku 'stvarnosnu' prozu, Šimpraga je ovdje puno ambiciozniji. Anastasia pritom nije ispripovijedana elitističko-intelektualistički, naprotiv. Njena se priča najvećim dijelom odvija u Zagrebu, na prijelazu iz nacionalističkog, militarističkog prošlog desetljeća u aktualno nam tranzicijsko-integracijsko. Glavni lik, Goran Kanevski, nerealizirani, senzibilni, ali suzdržani intelektualac u kasnim dvadesetima pronašao je unosan i neinspirativan posao u nekoj maloj privatnoj vinariji, i sada dovršava razdoblje produženog djetinjstva i 'odgađanja života'. Još uvijek, doduše, stanuje s roditeljima, i dalje troši vrijeme na tulumima i za šankovima s frendovima iz kvarta, dezorijentiranim boemima i nesvršenim studentima Filozofskog, u besciljnim raspravama koje se tu i tamo dotaknu klasične filozofije ili suvremenog pjesništva. Naposljetku, tu je i Tamara. Njih dvoje svoj odnos nazivaju 'erotskim prijateljstvom', što bi trebalo podrazumijevati seks bez obaveza, a zapravo se odavno pretvorilo u klupko posesivnosti, međusobnih predbacivanja i uzajamne ovisnosti. Goran sanjari o tome kako će napisati roman o bizantskom alkemičaru Konstantinu – proučavanje bizantske kulture njegova je opsesija, ne treba niti reći koliko nepopularna u vremenu u kojem živi – ali je za takvo što, jednostavno rečeno, prelijen. Ipak, dionice tog nedovršenog romana uklopljene su u Anastasiju i imaju značajnu ulogu.

Šimpraga se i inače voli zezati s tekstom: u priču je upleo, i to bez navodnika, citate iz knjige Zvjezdani sati čovječanstva Stefana Zweiga, u kojima ovaj priča o opsadi Carigrada 1453., premrežio ju je suptilnim literarnim referencama, razigrao mijenjajući stilske registre i pripovjedačke glasove. I što je najupečatljivije, sve je to učinio s lakoćom, nepretenciozno i diskretno, ne opterećujući čitatelja niti gušeći priču. Vrlo je zanimljiva i struktura romana. Centralno mjesto zauzimaju poglavlja o psihoanalitičkim razgovorima kojima se Goran podvrgava; nakon tih razgovora, on postupno odustaje od inertne egzistencije iz prvog dijela knjige, a sve kulminira odlaskom u zemlju predaka, Makedoniju, i neobičnom, nedorečenom ljubavnom pričom koja mu se tamo zbiva...

Anastasia je jedna od onih vješto komponiranih, nenametljivo pametnih knjiga, i možda joj mjesto i jest negdje u drugom planu medijske percepcije. Ali ja ću iskoristiti priliku i obavijestiti prijatelje, poznanike i ostale zainteresirane da, budući da mi je Naš čovjek na terenu rezerviran tjednima unaprijed, s guštom posuđujem knjigu koja zaslužuje barem jednaku znatiželju.

Boris Postnikov

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage has2 10.10.2012.

Začitavanje: 'Hrvatski antifašistički strip'

'Hrvatski antifašistički strip' hvalevrijedan je projekt, velika slikovnica o jednom od najkrvavijih ratova u povijesti čovječanstva.

Preporuke
Homepage 2480 27.09.2011.

Začitavanje: 'Knjiga o ljetu'

Jedna od najpriznatijih skandinavskih književnica donosi priču o odnosu bake i unuke na zabačenom finskom otočiću.

Preporuke
Homepage 2272 07.03.2011.

Začitavanje: 'Nabokov u Brašovu'

Antologija rumunjske postrevolucionarne kratke priče (1989-2009).

Preporuke
Homepage 2229 25.01.2011.

Začitavanje: 'Božja vučica'

Ususret novim trbinama 'SF u Booksi' ovaj tjedan predstavljamo zbirku priča nagrađivanog pisca Aleksandra Žiljka.

Preporuke
Homepage 2219 18.01.2011.

Začitavanje: 'Kako govoriti o knjigama...'

Uliks, Proust? Nema zime uz priručnik zabavnog francuskog profesora.
Preporuke
Homepage 2094 21.09.2010.

Začitavanje: 'Golo/nago'

Antropologinja Ruth Barcan istražuje utjecaj zapadnog naslijeđa na značenje i doživljaj golog tijela.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu