Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Arnon Grunberg

Fotografija: Heike Huslage-Koch; Wikimedia Commons.

Četvrtak
26.05.2011.

foto: Jakob Goldstein

Prije svega, čime se bavite u New Yorku?
Radim.

Među mnogim nagradama koje ste primili, tu su i dvije za cjelokupan rad! No svakako to niste iskoristili kao izliku da se opustite – prošle ste godine objavili roman pod naslovom Huid en Haar, što bi u prijevodu bilo Koža i kosa, no knjiga se na engleskom zove Tooth and nail. O čemu se tu radi, kojim dijelovima tijela?
Ne, pa premlad sam za mirovinu.

Knjiga se u originalu zove Huid en Haar, na nizozemskom to ima svoje značenje, no u engleskom nema. U engleskom postoji izraz fight tooth and nail: žestoko se boriti. Otud zub i nokat.

A o čemu se u romanu radi? Rekao bih o poznatome nepoznatom, nepoznatome nepoznatom, nepoznatome poznatom i poznatome poznatom.

O kratkoći kratke priče – o čemu govorimo kad govorimo o kratkoj priči?
O duljini očito, i shodno tome broju likova. Možemo filozofirati koliko hoćemo o tome po čemu se kratka priča razlikuje od ostalih žanrova, no sve se svodi na najočitije: na duljinu.

FEKP?
Vežu me samo lijepe uspomene. Jedna od najjasnijih je kad me Roman pozvao na večeru i kad sam upoznao njegovu suprugu i njihovo ljupko dijete. Zaljubio sam se u Romanovu suprugu. Roman je to podnio kao gospodin. Mislim, nije postao nasilan. Izgleda da je bio naviknut na to. Od te ga večeri smatram dobrim prijateljem.

Lektira?
Trenutno čitam njemačkog filozofa Petera Sloterdijka, kojeg se definitivno isplati čitati.

Znam za Kiša i Tišmu, jesu li oni hrvatski pisci? I za Ugrešićku, naravno. Ne znam na koga vrijedi obratiti pažnju. U svakom slučaju, dok sam živ, ne škodi obraćati pažnju na mene.

***

Arnon Grunberg (Nizozemska/SAD), književnik i novinar, rođen je 1971. godine u Amsterdamu, živi u New Yorku i jedan je od najčitanijih mladih europskih autora. Nakon što je izbačen iz gimnazije, radio je kao apotekarski pomoćnik, perač posuđa i izdavač te pisao kazališne komade za jednu amsterdamsku kazališnu skupinu. U dvadesettrećoj godini debitirao je međunarodno hvaljenim romanom "Plavi ponedjeljci" (1994). Provokativan i duhovit, ovaj Nizozemac istražuje svoje židovsko naslijeđe, počesto na urnebesan način izokrećući sve naše predodžbe o Židovima, Europi, seksu... Piše priče, romane, eseje, poeziju, drame i kolumne. Arnon Grunberg voli: matrijarhat, podjednako i Stari i Novi Zavjet, vrućinu i jadikovanje o vrućini, osjećaj srama i rokove. Arnon Grunberg ne voli: religiju, stjuardese, antologije, ljubitelje Prousta, pretjerani optimizam.
 

Možda će vas zanimati
Preporuke
23.02.2022.

Do ruba i još dalje

Arnon Grunberg je neobično vješt u vođenju svojih likova do samog ruba i još dalje preko njega. Kako u prethodnim romanima, tako i u recentno prevedenoj noveli naslova 'Majmun koji grabi sreću'.

Piše: F. B.

Preporuke
11.12.2019.

Put u središte psihe

U romanu 'Mladeži' Arnon Grunberg prelazi granice koje se većina ne usudi prijeći.

Piše: F. B.

Preporuke
12.12.2017.

Tihi pakao građanske obitelji

Nizozemac Arnon Grunberg u romanu 'Tirza' hladnokrvno prelazi granice koje su samo rijetki prešli.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu