Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Martina Vidaić u Leksikonu

Nedjelja
16.02.2020.


U Booksinom književnom programu Poezija na živo sutra će gostovati Martina Vidaić. S voditeljem Ivanom Šamijom i publikom razgovarat će o neobjavljenom rukopisu radnog naslova Trg, tržnica, nož, iz kojeg će i pročitati nekoliko pjesama. 

Jednu pjesmu već je podijelila s nama, a tom prilikom upisala nam se i u Leksikon. 

leks

Facebook event na linku

***

Što je Leksikon?

Usporedo s prvim 'šlatanjima' javljaju se – barem u zagrebačkim osnovnim školama osamdesetih – i prvi leksikoni, koji igraju ključnu ulogu u upoznavanju suprotnog spola. (...) Popularnost leksikona ovisila je, naravno, o tome tko ga je sve ispunio. Leksikon bi se obično ispunjavao za vrijeme sata, uz obavezno nadgledanje najbolje frendice ili frenda i uz prigušen hihot, nakon što bi vas vlasnik ili vlasnica leksikona za vrijeme odmora upitao/la: „O'š mi ispunit leksić?"
(dijelovi preuzeti iz Leksikona YU mitologije)

Još davne 2007. godine hrabre voditeljice nakon svake književne večeri u Booksi zaskočile su naše goste da nam ispune Leksikon. To smo se odvažile ponovno učiniti tek nakon 13 godina, točno 2020., samo što je redoslijed ovoga puta obrnut – pitanja postavljamo prije gostovanja u Booksi. 

Na linku pročitajte što su u leksikon napisali Aleksandar Hemon, David Albahari, Hari Kunzru, Edo Popović, Goran Samardžić i Zoran Ferić.

Možda će vas zanimati
Kritike
09.01.2024.

'Grad: konstrukcija': Oštra i beznadno nježna

Zbirka Martine Vidaić djelić po djelić sastavlja mozaik ženskog identiteta. Od seksualnosti i estetike, čežnje i destruktivnosti do principa stvaralaštva i društvene odgovornosti.

Piše: Lucija Butković

Na blic
28.02.2022.

Na blic o knjizi: 'Stjenice'

Martini Vidaić postavili smo blic pitanja o knjizi 'Stjenice', za koju je nedavno dobila Nagradu Štefica Cvek.

Piše: Booksa

Kritike
25.01.2022.

Što ostaje poslije teksta?

Ispripovijedan u dahu, bez poglavlja i pasusa, roman 'Stjenice' Martine Vidaić priča je vrijedna HBO serije o ženi koja, nakon što je doživjela prometnu nesreću, ostavlja svijeću da gori i odlazi iz stana kako bi se upustila u niz pikarskih avantura.

Piše: Dunja Ilić

Kritike
30.11.2021.

Šutnja i odgovornost

Opsegom nevelika, zbirka pjesama 'Trg, tržnica, nož' Martine Vidaić u sebi krije začuđujuću metaforiku, kako društveno-političke, tako i mijene u ljudskoj prirodi.

Piše: Anja Tomljenović

Kritike
09.12.2019.

Samoća egzistencije

Prvi roman Martine Vidaić 'Anatomija štakora' interpretativno je potentan i emotivno pronicljiv.

Piše: Ivan Tomašić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu