Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Pobunjeno o sudanskoj književnosti

Fotografija: Lana H. Haroun.

Ponedjeljak
08.07.2024.

U seriji podcasta naslova Pobunjeni podcast, koji osmišljavaju Booksa i Pobunjene čitateljke, razgovarat ćemo o ratu, nasilju, političkim i društvenim varijablama koje uvjetuju i omogućuju rat i nasilje; promišljanju, reprezentaciji i narativizaciji rata u književnosti, s posebnim naglaskom na konflikte u Palestini, Ukrajini, Sudanu, a naposljetku i zemljama bivše Jugoslavije. U podcastima će se nastojati promisliti aktualne sukobe iz angažiranog i empatičnog književnokritičarskog ugla, odgovoriti na pitanje može li književnost danas probuditi empatiju i razumijevanje u čitateljima, te otvoriti prostor za glasove pisaca i spisateljica iz zemalja koje su trenutno u sukobima, glasove koje nemamo prilike često čuti.

Tema drugog podcasta je sudanska književnost, s fokusom na knjige The Drowning Hammoura Ziade te Ghost Season Fatin Abbas. U razgovoru su sudjelovale članice Pobunjenih čitateljki: Nađa Bobičić, feministička, socijalistička i queer aktivistkinja, te kritičarka i politička filozofkinja Manja Veličkovska.

Booksa · Pobunjeni podcast: Sudanska književnost

Podcast o palestinskoj književnosti poslušajte na linku.

S obzirom na ozbiljno stanje gladi – u čak 14 okruga, uključujući i glavni grad Khartoum, najavljuje se glad (famine) – koja će do rujna imati goleme posljedice u razmjerima neviđenim desetljećima, na ovoj poveznici možete donirati za zajedničke obroke koji će osigurati hranu i prehranu ljudima koji bježe od intermilitarnog građanskog rata u Sudanu. 

Možda će vas zanimati
Podcast
17.12.2023.

Pobunjeno o palestinskoj književnosti

U novoj seriji podcasta razgovarat ćemo o ratu i nasilju te njihovoj reprezentaciji i narativizaciji u književnosti. Prvi podcast posvećen je palestinskoj književnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu