Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

DramaQueen_dijaloške kazališne večeri: transgeneracijske sablasti

Large untitled design   2024 04 18t125147.448
Četvrtak
18.04.2024.

Drugi susret kazališne tribine DramaQueen bio je posvećen transgeneracijskim sablastima, odnosno traumama. Slijedeći ideje „sablastologije“ Jacquesa Derrida koje se odnose na permanentno vraćanje elemenata društvene i kulturne povijesti u „obliku“ duha ili sablasti, transgeneracijske sablasti se, prema tome, definiraju kao djelovanje psihičkog tereta koje se s jedne generacije prenosi na drugu zatajivanjem i tako postoje nesvjesnom traumom iduće generacije. Pritom je, u razgovoru o sablastima, nezaobilazan i pojam kolektivnog nesvjesnog C. G. Junga koje on definira kao događaje koje dijelimo s ostatkom ljudskog roda, svojevrsni tip arhetipa koji stoji na čovjekovom putu između individualnosti i općenitosti.

Slijedeći književnu povijest, od antičkih prokletstava i tragične krivnje uzrokovane pra-zločinom Eshila i Sofokla, preko modernističkih obračuna djece „histerika“ s licemjernim roditeljima kod Henrika Ibsena i Miroslava Krleže, do suvremenih poetskih drama Monike Herceg, voditeljici Nori Čulić Matošić u (ponovnom) raspetljavanju novih, ovoga puta egzistencijalnih čvorova pridružila se mlada dramaturginja Karla Leko, koja se i sama bavila temom transgeneracijskih sablasti u suradnji s redateljicom Kristinom Grubišom u autorskom projektu Beštije koji je trenutno na repertoaru &TD-a. 

Karla Leko rođena je 1997. godine u Splitu. Uz gimnazijsko obrazovanje završila je i srednju glazbenu školu kao glazbenica oboistica. 2023. godine magistrirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Do sada je radila na brojnim kazališnim projektima kao dramaturginja ili asistentica dramaturgije u mnogim hrvatskim kazalištima kao što su Zagrebačko kazalištu mladih, HNK Split, HNK Zagreb, HNK Zadar, Teatar &TD, Kazalište PlayDrama. Od dosadašnjih autorskih projekata ističu se Sunčani je kraj, Beštije u režiji Kristine Grubiše i produkciji Teatra &TD te predstava Maske Dražena Šivaka u koprodukciji UO Grupa i Dubrovačkih ljetnih igara. Uz rad u polju dramaturgije izvedbe, piše dramske tekstove i filmske scenarije. Autorica je teksta predstave za djecu Sagradit ćemo kuću ponovno u režiji Vinka Radovčića koja je na repertoaru Kazališta lutaka Zadar. Članica je strukovne udruge SPID.

 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design   2024 02 27t133237.319 27.02.2024.

DramaQueen_dijaloške kazališne večeri: metateatar

Održali smo premijeru Booksine tribine DramaQueen_dijaloške kazališne večeri! Tema prvog izdanja bio je, ni više ni manje nego – metateatar.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu