Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Dramatizacija zbirke poezije 'Patnje mlade Hane' Katje Gorečan

Petak
09.07.2021.

Na Booksi u parku u sklopu festivala Prvi prozak na vrh jezika održana je dramatizacija zbirke poezije Patnje mlade Hane Katje Gorečan.

Režiju i dramatizaciju potpisuje Rajna Racz, glazbu je skladao Marin Živković, a glume Melody MartiškovićLucia Luque Akrap, Tea Harčević i Marin Živković.

O zbirci:

"Naslov zbirke poezije Katje Gorečan Patnje mlade hane jasno pokazuje da je hana biće dehumanizirano, nesigurno i sklono samopotcjenjivanju, da nije zaslužila to veliko H, jer je neprilagođena i zato osjeća krivnju, ponekad prkos i bijes. Također je jasno da se knjiga nalazi u Werther kategoriji, da joj je središte ljubav i seks, uza sve zamke i omče odrastanja i stjecanja integriteta i indvidualnosti. Poezija Katje Gorečan je moćna i potresna, napisana izravnim razgovornim jezikom na način sasvim poseban, jer se u stihovima isprepliću dva glasa: manje-više neutralne i dobro informirane pripovjedačice i same hane (ili katje?, čime se provocira i auto-biografska nota), kao njezini citati ili zavirivanje u misli, pa je tako postignuta i dramska, dijaloška forma. Pjesme izrazito nejednake dužine stihova govore o svakodnevici mlade hane, o kavi, balkonu, menstruaciji, anoreksiji, semaforima, kuhanju… standardnom popisu životnih situacija, ali i o njezinim nestandardnim strahovima, razočarenjima i uzbunama, o potrazi za ravnotežom, o tome da se zapravo lakše snalazi s mačkama i beskućnicima, sa šumom, negoli s društvom. I teško da je problem u hani što ne želi biti honey." Kruno Lokotar

Možda će vas zanimati
Video
20.08.2021.

Predstavljanje zbirke poezije 'Suho mjesto' Vide Sever

Na Festivalu Prvi prozak na vrh jezika predstavljena je zbirka pjesama 'Suho mjesto' Vide Sever, dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike.

Video
19.08.2021.

Razgovor o zbirci priča 'Važno je imati hobi' Luce Kozine

Na Festivalu Prvi prozak na vrh jezika predstavljena je zbirka priča 'Važno je imati hobi' Luce Kozine, spisateljice i Booksine kritičarke.

Video
12.07.2021.

Predstavljanje zbirke poezije 'Kraćenje razlomaka' Marije Skočibušić

Na festivalu Prvi prozak na vrh jezika predstavljena je zbirka 'Kraćenje razlomaka' Marije Skočibušić.

Intervju
05.07.2021.

'Ako autori sebe shvaćaju preozbiljno, gube se gušt i zaigranost, ključni za odličnu priču.'

Razgovarali smo s Lucom Kozina, dobitnicom nagrade Prozak 2019.

Piše: Ivana Dražić

Intervju
02.07.2021.

'Pisanje poezije vodi do sugovornika, ali onog unutarnjeg.'

O poeziji, krimićima, Zagrebu i još koječemu razgovarali smo s pjesnikom Antoniom Karlovićem, dobitnikom Nagrade Na vrh jezika.

Intervju
01.07.2021.

'Mogla bih u svakoj priči vikati na sav glas.'

S dobitnicom Nagrade Prozak za 2020. godinu, Mimom Juračak, o književnosti, životu u Sisku i društvenom angažmanu razgovarala je Sandra Pocrnić Mlakar.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu