Page arrow

Razgovor o knjizi 'Moja dota' Nore Verde

Large 207891735 1686745298185845 3613171579794808741 n
Petak
09.07.2021.

U suradnji s izdavačem OceanMore u parku ispred Bookse održan je razgovor o knjizi Moja dota autorice Nore Verde. U razgovoru su, uz autoricu, sudjelovale Maša Grdešić, urednica romana, i Marija Ott Franolić.

U središtu romana prkosna je djevojčica koju pratimo od početka 1980-ih kada u žutim bermudama, s frizurom na princa Valianta Martijem Misterijom u torbi putuje iz Splita u Velu Luku, gdje provodi ljeta kod voljene babe. Idilične dane s babom, ispunjene kućanskim poslovima, pjesmom i pričanjem priča, narušava barbina prijeteća prisutnost, a s prolaskom godina djevojčicu sve više opterećuje osjećaj nepripadnosti svojoj radničkoj i težačkoj obitelji. Rastrgana između grada i otoka, standarda i dijalekta, ženske i muške rodne ekspresije, u obrazovanju i pisanju traži put prema slobodi i samostalnosti.

Na tragu Annie Ernaux i Édouarda LouisaMoja dota donosi dirljivu i bolno upečatljivu priču o odrastanju obilježenom klasnim sramom, bijesom i otkrivanjem vlastite seksualne orijentacije te tako u korpus pripovijesti o otočkom djetinjstvu u hrvatskoj književnosti unosi novu, prijeko potrebnu klasnu i rodnu perspektivu.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage dinko verde 12.06.2017.

Snažne priče klimave dramaturgije

Zbirka priča 'O ljubavi, batinama i revoluciji' Nore Verde prožeta je tenzijom između osobnog i aktivističkog pisanja.

Piše: Dinko Kreho

Kritike
Homepage 03 arsenic nora verde 27.01.2014.

Na površini važnih tema

Tužan i duhovit roman o ljubavi između Nore i Lune dotiče važne teme, ali uspijeva li prikazati kompleksnost LGBTQIA odnosa?

Piše: Vladimir Arsenić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu