Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Razgovor o romanu 'Vrt od stakla' Tatiane Țîbuleac

Fotografija: S promocije knjige.

Petak
28.01.2022.

U suradnji s izdavačem V.B.Z. u Booksi je održan razgovor o romanu Vrt od stakla rumunjske autorice Tatiane Țîbuleac

O romanu su govorili prevoditeljica Ivana Olujić i urednica knjige Irena Španić te autorica, koja se promociji priključila putem videoprijenosa uz prijevod Gorana Čolakhodžića.Roman Vrt od stakla dio je V.B.Z.-ovog trogodišnjeg europskog projekta Na margini, a nagrađen i Nagradom Europske unije za književnost. Țîbuleac se u njemu bavi tematikom majčinstva, voljenog/nevoljenog djeteta, tragičnim posljedicama ljubavi i žaljenja, a u središte narativa stavlja Lastočku – siroče, djevojčicu, majku i ženu – u doba velikih političkih prevrata tijekom i nakon raspada SSSR-a. Mala osoba u pozadini velikih događanja, Lastočka odrasta u Kišinjevu u Moldaviji, a njezino odrastanje obilježavaju siromaštvo i bijeda, neuzvraćena ljubav, bolest i stalna borba između dva jezika – rumunjskog i ruskog. Stanovnici njezina dvorišta, dobrodušni 'mali' ljudi koji čine kontrastan i slikovit svemir, dio svoje topline prenose i na Lastočku i postaju njezina nova obitelj. 

Tatiana Țîbuleac rođena je 1978. u Kišinjevu i ima moldavsko-rumunjsko državljanstvo. Studirala je novinarstvo i komunikologiju na Moldavskom državnom sveučilištu. Pozornost javnosti privukla je 1995. zbirkom kolumni Istinite priče (Povești adevărate) u dnevnim novinama Flux. Godine 1999. počela je raditi za moldavsku televizijsku postaju PRO TV Chișinău kao izvjestiteljica, urednica i voditeljica vijesti, a također je radila u Moldaviji za UNICEF. Od 2008. živi u Parizu. Objavila je zbirku kratkih priča o migracijama Fabule Moderne (Moderne basne, 2014.), roman Vara în care mama a avut ochii verzi (Ljeto kad je moja majka imala zelene oči, 2017.), za koji je primila nagradu Saveza književnika Moldavije, nagradu književnog časopisa Observator Cultural u Bukureštu i nagradu Observator Lyceum na festivalu FILIT u Iașiju, te Vrt od stakla (Grădina de sticlă, 2018.) koji je dobio Nagradu Europske unije za književnost.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu