Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovor s Marijom Andrijašević

Large thumbnail img 9805

Fotografija: Olivia Rose.

Petak
01.07.2022.

Na Booksinoj tribini gotovala je Marija Andrijašević. S Marijom je o njenom hvaljenom i nagrađivanom romanu Zemlja bez sutona, književnim nagradama, kritičkoj recepciji, poziciji spisateljica u književnom polju i brojnim drugim temama razgovarala Ivana Dražić. Detalji u videu!

Roman Zemlja bez sutona Marije Andrijašević po mnogočemu se ističe u suvremenoj književnoj produkciji: roman je to koji spaja znanstveni diskurs, pjesnički jezik i dijalekt; poetičan roman o povratku u rodni kraj, povratku korijenima, o pronalascima i gubicima. Ovo je prepoznala i struka te je roman kritički iznimno dobro prihvaćen pa će tako o njemu Booksina kritičarka Maja Abadžija pisati: "I pored ekološko-feminističko-klasne osviještenosti kojom pulsiraju sve sfere romana, nikada ne treba smetnuti s uma da je Andrijašević i u svom prvom romanu ostala pjesnikinja. Ona je autorica koju, prije svega, vodi jezik, i poetska raskoš njenog teksta, koja duguje podjednako dijalekatskom jezičkom sloju koliko i znanstvenom diskursu, spada zasigurno u najupadljivije osobenosti ovog romana."

Marija Andrijašević (Split, 1984.) dosad je objavila zbirku pjesama davide, svašta su mi radili nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007. Izabrane pjesme iz te zbirke uvrštene su u nekoliko domaćih antologija i prevedene na više stranih jezika. Završila je trogodišnji smjer Trgovačke škole u Splitu 2001., a četvrti razred u večernjem programu Trgovačke škole u Zagrebu 2008. Magistrirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2015. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu 2016.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage untitled design  2 29.03.2022.

Čuvarica sjemena vraća se kući

Roman 'Zemlja bez sutona' Marije Andrijašević će, kada jednom dođe čas da kritika imenuje, klasificira i sagleda domete aktualnih literarnih strujanja, zasigurno biti nezaobilazan.

Piše: Maja Abadžija

Intervju
Homepage large 90 28.03.2008.

Marija Andrijašević: Najljepša odgovornost

Uvertira u niz intervjua s domaćim pjesnicima pripala je jednom od najautentičnijih novih glasova – Mariji Andrijašević. Razgovarao - Marko Pogačar.

Poezija
Homepage davide svasta su mi radili 27.03.2008.

Marija Andrijašević

Iz zbirke 'Davide, svašta su mi radili'

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu