Booksa je na godišnjem od 18.7. do 30.8.! / Booksa is closed from July 18th until August 30th!
Close
Page arrow
Piše: Booksa

VIDEO: Catherine Malabou u Zagrebu

Large malabou Catherine Malabou u Zagrebu
Srijeda
28.02.2018.
Catherine Malabou, jedna od vodećih francuskih filozofkinja, održala je predavanje Na putu u drugu dolinu queera u Zagrebu 26.2. u dvorani F22 Akademije dramske umjetnosti. 
Crvena nit njezina filozofskog rada je pojam plastičnosti i mogućnost plastične ontologije. Plastičnost označava podjednako sposobnost preuzimanja forme (poput plastičnosti gline) i stvaranja forme (poput plastičnih umjetnosti ili plastične kirurgije). Malabou je taj Hegelov termin preuzela i razvila ga premošćujući brojne jazove između filozofije, psihoanalize i neuroznanosti, transformirajući pritom svaku od ovih disciplina.
U zagrebačkom predavanju Na putu u drugu dolinu queera Malabou je predstavila svoja promišljanja o metamorfozi pojma inteligencije s obzirom na razvoj suvremene tehnologije. 
U tom povodu Multimedijalni institut, u suradnji s Fakultetom za medije i komunikacije, objavio je prijevod njene najnovije knjige Preobrazbe inteligencije. Dosadašnja hrvatska izdanja su njena knjiga Ontologija nezgode (Multimedijalni institut i Booksa, 2016.) te knjiga Ante Jerića Uz Malabou (Multimedijalni institut, 2016.)

Gostovanje Catherine Malabou organizirali su Multimedijalni institut i Fakultet za medije i komunikacije (Beograd), u suradnji s udrugama Kulturtreger (Booksa) i Kurziv (Kulturpunkt), Akademijom dramske umjetnosti i Francuskim institutom .
Snimka predavanja dostupna je niže:

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu