Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
Piše: Booksa

VIDEO: Ivica Đikić u Booksi

Ivica Đikić i Katarina Luketić u Booksi
Četvrtak
07.11.2019.

U posljednjem romanu Ivice Đikića Ukazanje mnoštvo životinja okuplja se na brdu kako bi svjedočile čudesnoj i za ljude neobjašnjivoj transcedentnoj pojavi. U istome romanu, jedan optuženik iznosi završnu riječ na montiranome procesu u kojem će i to "čudo na brdu" biti predmetom istrage i dijelom jedne te iste priče o osvajanju političke moći. Njegov prethodni roman Beara pisan je po drukčijim poetskim zakonitostima i potpuno utemeljen u dokumentarnome: sudskim dokazima, svjedočenjima i stvarnim događajima. Ipak, u oba romana – kao i u čitavom njegovom književnom opusu – problematiziraju se slične teme: zlo, strah, okolnosti zločina, manipulacije, mjesto pojedinca unutar otrovanih zajednica itd. Njega zanimaju dubinski, na prvi pogled skriveni slojevi društva, ono nevidljivo koje trasira naše pojedinačne životne puteve. O svim tim temama, kao i uopće o odnosu između fikcije i stvarnosti, etike i estetike te književnog, novinarskog i scenarističkog posla s Ivicom Đikićem razgovarala je književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić.

Ivica Đikić rođen je 1977. u Tomislavgradu, a danas živi u Zagrebu. Već 25 godina se profesionalno bavi novinarstvom i u toj je branši prošao gotovo sve razine: od honorarnog suradnika u Slobodnoj Dalmaciji preko jednog od glavnih reportera i novinara u Feral Tribuneu do glavnog urednika Novog lista i Novosti te aktualnog kolumniste istog tjednika. Objavio je romane: Ukazanje, Beara – dokumentarni roman o genocidu u Srebrenici, Sanjao sam slonove, Ponavljanje i Cirkus Columbia; zbirku priča Ništa sljezove boje; zbirku pjesama: Ostatak svijeta i još tri publicističke knjige. Autor je scenarija za nagrađenu i međunarodno uspješnu seriju Novine, a u suradnji s Emirom Imamovićem Pirkeom trenutačno piše scenarij za novu seriju Amnezija.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu