Page arrow
Piše: Booksa

VIDEO: Marko Pogačar u Booksi

Large poga ar Marko Pogačar i Katarina Luketić
Četvrtak
07.03.2019.

Marko Pogačar jedan je od najproduktivnijih i najvažnijih suvremenih pjesnika, putopisaca i esejista čije je djelovanje prepoznato na široj regionalnoj i međunarodnoj sceni. U njegovoj novoj zbirci Pobuna čuvara, Čitati noću podnaslovljenoj Eseji o čitanju & članci o očitom (izdavač Kulturni centar Novog Sada, 2018.) vrlo se jasno, gotovo na način manifesta, kroz niz tematski raznorodnih tekstova kristaliziraju autorova shvaćanja o naravi, smislu i moći književnosti.

Potaknuti tom knjigom s Pogačarem smo razgovarali o političkom i subverzivnom potencijalu pjesništva, „bojnom polju novog jezika", postjugoslavenskom kulturnom prostoru, stvaranju vlastite alternativne književne tradicije i otporu nacionalnim i drugim rigidnim konceptima kulture. Razgovarali smo također o imaginaciji i geografiji, iskustvu (ne)pripadanja koje oblikuje autentičan spisateljski glas te važnosti književnosti u vremenu raspršenih sadržaja i opće nesigurnosti „tekućeg moderniteta".

Razgovor je moderirala književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu