Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Zanimanje: dramaturg - plesna dramaturgija

Large spid
Ponedjeljak
14.06.2021.

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i Booksa nastavljaju suradnju na ciklusu tribina Zanimanje: dramaturg. Posljednja tema koja je u ovom ciklusu predstavljena jest plesna dramaturgija

O plesu kao vrsti kritike, novim formatima organizacije, kao i potrebi za dokumentiranjem (i arhiviranjem) plesa kao efemerne umjetnosti u parku ispred Bookse razgovarale su dramaturginje i članice SPID-a Ivana Ivković, Maja Sviben i Nina Gojić, uz moderiranje Nikoline Rafaj.Plesna dramaturgija čak i u kazališnim krugovima ostaje neprepoznata, s obzirom na to da se u domaćem kontekstu rad dramaturga još uvijek poistovjećuje s radom na tekstu. Štoviše, nerijetko se događa da se još uvijek i plesači i kazalištarci iznenade na spomen pojma plesnog dramaturga iako je u nekim kontekstima upravo rad dramaturga u plesu bio ključan za emancipaciju te autorske pozicije u izvedbenim umjetnostima. U domaćem kontekstu, pak, plesna dramaturgija zauzima posebno mjesto na rubovima vidljivosti, što je neodvojivo od položaja domaće plesne umjetnosti koja se i dalje razvija u izvaninstitucionalnim okvirima.

Ciklus tribina Zanimanje: dramaturg posvećen je temama specifičnih oblika i uvjeta rada u polju dramaturgije, njihovim nevidljivim aspektima te položajem takvog rada u odnosu na kulturne i obrazovne institucije. Njime Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela najavljuje objavu strukovnog priručnika za definiranje radnih i autorskih prava te određivanje pravednih naknada za rad u polju filma, televizije, radija, izvedbenih umjetnosti i videoigara, kojime kao strukovna udruga želi doprinijeti vidljivosti svog članstva i polja rada, ali i otvoriti dijalog s ostalim radnicima u kulturi u nadi da će zajednički izboriti bolje uvjete za rad i adekvatnije budžete za kulturu na razini države.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 2 03.05.2021.

Zanimanje: dramaturg - dramaturgija u kazališnim institucijama

Tema koja je ovoga puta predstavljena na ciklusu tribina 'Zanimanje: dramaturg' jest dramaturgija u kazališnim institucijama.

Video
Homepage djsda 06.11.2020.

Nove generacije: pisanje za TV serije

U suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela u Booksi je predstavljena tema pisanja scenarija za TV serije.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage superman2 25.10.2012.

Dr. Ostojić: internetsko novinarstvo

Novinarka Iva iz redakcije 'vrt' želi vratiti vjeru u svog idola tiskanog novinarstva - Clarka Kenta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu