Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
30.05.2018. u 16:00 @ Booksa

Motor mijene: Franjo Fuis i Gustav Krklec

Large fuis 1936
Ponedjeljak
14.05.2018.

Na sljedećem sastanku razgovarat će se o novinarskoj i općesocijalnoj bijedi između dva rata, ali i o jednom pioniru istraživačkog novinarstva. Naime, mjesec okončavamo zbirkom Podzemni Zagreb 1934-1941 Franje M. Fuisa, napose pričama Niz strminu bijede, Na skupštini 'Prosjačkog Društva' i Strahovita smrt skitnica. Cijela je knjiga dostupna online.

A kome zafali lektire (priče su kratke) pa poželi proširiti raspravu i na rane dvadesete, taj ili ta neka pročita romančić Beskućnici: roman izgubljenog naraštaja Gustava Krkleca iz 1921. Evo online verzije. Za prekarne novinare i sve one koje – kao ovi Krklecovi – to ne žele (p)ostati!

Više o Franji Fuisu (koji je zadužio i hrvatski strip!), kao i ostale informacije o ovom čitateljskom klubu možete pronaći na ovom javnom Facebook događanju.

Motor mijene

U raspravi o odnosu književnog teksta i politike kritička se praksa osjeća prinuđenom donijeti ili-ili odluku: Ili će braniti autonomiju književnog teksta i ustrajati na njegovoj neovisnosti o fenomenima političkog, ili će tvrditi da je primarna misija literature da mijenja svoj socijalni, politički kontekst. Motor mijene polazi od pretpostavke da je takav binarizam štetan i za književnost kao autonomni društveni sistem i za poimanje književnog teksta kao društvenog (a ne samo unutarknjiževnog) artefakta.
„It is not useful to make a distinction between political and non-political art. (…) Artistic practices play a role in the constitution and maintenance of a given symbolic order or in its challenging and this is why they necessarily have a political dimension“. Chantal Mouffe (2007).
Ovaj novi čitateljski klub u Booksi sastaje se jednom mjesečno, a vodi ga Ivana Perica. Ako imate pitanja slobodno se javite na booksa[at]booksa.hr.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu