Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
14.11.2018. u 16:00 @ Booksa

Motor mijene: "Ispljuvak pun krvi - dnevnik 1968." Živojina Pavlovića

Large 44295925 1197955487023750 8279751667335823360 n
Srijeda
24.10.2018.

Za raspravu u studenom čitateljski klub Motor mijene odabrao je knjigu Ispljuvak pun krvi - dnevnik 1968. autora Živojina Pavlovića.

Kao uvod, ili mamac, neka posluži dio iz predgovora knjizi:

"Prema jednima, ova zbivanja imala su napredan društveni karakter i vodila su sveukupne civilizacijske tokove ka opštem progresu. Po drugima, pobune i štrajkove mlade evropske inteligencije, inspirisane aktuelnim anarhističkim ili preživelim marksističkim pogledom na svet što ih je istorija osporila, nisu bili ni po čemu ni korisni niti podsticajni, i zato bez ikakvih posledica ni po jedan postojeći društveno-politički koncept, jer su akteri te prividno revolucionarne romantičarske, a u suštini reakcionarne drame pokušali da na političkom šahovskom polju povuku poteze jedne jalove, odavno odigrane, i ni po čemu nadahnjujuće partije."

Prvo izdanje ove knjige sudskom je odlukom zabranjeno za prodaju i raspačavanje, a zatim je uništeno.

Više informacija o Motoru mijene imate ovdje.

Motor mijene

U raspravi o odnosu književnog teksta i politike kritička se praksa osjeća prinuđenom donijeti ili-ili odluku: Ili će braniti autonomiju književnog teksta i ustrajati na njegovoj neovisnosti o fenomenima političkog, ili će tvrditi da je primarna misija literature da mijenja svoj socijalni, politički kontekst. Motor mijene polazi od pretpostavke da je takav binarizam štetan i za književnost kao autonomni društveni sistem i za poimanje književnog teksta kao društvenog (a ne samo unutarknjiževnog) artefakta.
„It is not useful to make a distinction between political and non-political art. (…) Artistic practices play a role in the constitution and maintenance of a given symbolic order or in its challenging and this is why they necessarily have a political dimension“. Chantal Mouffe (2007).
Ovaj novi čitateljski klub u Booksi sastaje se jednom mjesečno, a vodi ga Ivana Perica. Ako imate pitanja slobodno se javite na booksa[at]booksa.hr.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu