Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
02.12.2018. u 16:00 @ Booksa

Motor mijene: "Nesporazum u Moskvi" Simone de Beauvoir

Large f3936a34196075e664661d8cca9d22c7 1 1200x720
Utorak
27.11.2018.

Na zadnjem ovogodišnjem sastanku Motora mijene raspravljat će se o noveli Nesporazum u Moskvi Simone de Beauvoir, iz 1966./1967.

Novela je zanimljiva zbog:

- vremena nastanka: vrući period neposredno prije 1968. (pitamo se kakve signale mogućeg društvenog vrenja de Beauvoir bilježi u Moskvi)
- onog što zapadni intelektualci traže i (ne) nalaze u Sovjetskom Savezu 60-ih godina
- "nesporazum" je bračni, a kakav je politički?
- socijalizma i emancipacije žena.

"Dva zapadna intelektualca, levičara 60-ih godina borave u SSSR-u. Tu dolazi do čitavog niza konfliktnih situacija. Postavlja se pitanje koliko oni koji su iza mogu da razumeju da li je revolucija zaista uspela. Ali svi ljudi koji raspravljaju o tome su gostujući, čak i Maša, koja baš zato i može sebi da dozvali da ne razume šta se tu dešava." (Biljana Dojčinović)

Više o Motoru mijene možete saznati ovdje.

Motor mijene

U raspravi o odnosu književnog teksta i politike kritička se praksa osjeća prinuđenom donijeti ili-ili odluku: Ili će braniti autonomiju književnog teksta i ustrajati na njegovoj neovisnosti o fenomenima političkog, ili će tvrditi da je primarna misija literature da mijenja svoj socijalni, politički kontekst. Motor mijene polazi od pretpostavke da je takav binarizam štetan i za književnost kao autonomni društveni sistem i za poimanje književnog teksta kao društvenog (a ne samo unutarknjiževnog) artefakta.
„It is not useful to make a distinction between political and non-political art. (…) Artistic practices play a role in the constitution and maintenance of a given symbolic order or in its challenging and this is why they necessarily have a political dimension“. Chantal Mouffe (2007).
Ovaj novi čitateljski klub u Booksi sastaje se jednom mjesečno, a vodi ga Ivana Perica. Ako imate pitanja slobodno se javite na booksa[at]booksa.hr.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu