Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
16.10.2018. u 16:00 @ Booksa

Motor mijene: "Sanjari" Gilbert Adair

Large adair1
Nedjelja
30.09.2018.

"Moja djeca vjeruju - baš kao što sam i ja u njihovim godinama vjerovao, n'est-ce pas? - da stanje - stanje - kako bih ga mogao nazvati? - stanje buntovnog previranja u kojem oni žive predstavlja stvarnu i ozbiljnu prijetnju silama moći. Oni vjeruju da njihovi štrajkovi i demonstracije i mirni prosvjedi - vi ih zovete 'sit-ins', zar ne? - imaju snagu ne samo provokacije, već u konačnici i promjene društva. Ono što oni ne mogu shvatiti jest da naše društvo stvarno treba te rušilačke faktore koji mu naizgled najviše prijete. Potrebni su mu kao što monopolistu treba konkurent - kako bi sakrio činjenicu da je zaista monopolist. I tako se događa da su oni koji prosvjeduju i oni protiv kojih se prosvjeduje zapravo čvrsto povezani - i čine taj transcendentalan, nadnaravan sklad..."

Knjigu Sanjari škotskog autora Gilberta Adaira možete nabaviti u Knjižnicama Grada Zagreba, a za više informacija o ovom čitateljskom klubu kliknite ovdje.

Motor mijene

U raspravi o odnosu književnog teksta i politike kritička se praksa osjeća prinuđenom donijeti ili-ili odluku: Ili će braniti autonomiju književnog teksta i ustrajati na njegovoj neovisnosti o fenomenima političkog, ili će tvrditi da je primarna misija literature da mijenja svoj socijalni, politički kontekst. Motor mijene polazi od pretpostavke da je takav binarizam štetan i za književnost kao autonomni društveni sistem i za poimanje književnog teksta kao društvenog (a ne samo unutarknjiževnog) artefakta.
„It is not useful to make a distinction between political and non-political art. (…) Artistic practices play a role in the constitution and maintenance of a given symbolic order or in its challenging and this is why they necessarily have a political dimension“. Chantal Mouffe (2007).
Ovaj novi čitateljski klub u Booksi sastaje se jednom mjesečno, a vodi ga Ivana Perica. Ako imate pitanja slobodno se javite na booksa[at]booksa.hr.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu