Page arrow
Lipanj  2023.  2 Lipanj  2023.  3
15.09.2015. u 18:00 @ Booksa

Književnost, između: Branislav Babić Kebra

Large extra large kebra
Srijeda
02.09.2015.

Novosađanin Branislav Babić, koji je nadimak Kebra kao klinac dobio po istoimenom strip junaku u kožnjaku i s gitarom u ruci, frontmen je, ali i jedini član originalne postave Obojenog programa. Iako im je prvi album Najvažnije je biti zdrav izdan 1990., bend nastupa još od početka osamdesetih i u tih dojmljivih tridesetak godina, koliko piše pjesme i pjeva s Obojenim, Kebra je zadržao specifičnu i prepoznatljivu poetiku.

Ona je uvijek zakučasta i začudna, a nerijetko i provokativna. To je jasno već i iz naziva albuma, od kojih su samo neki Ako nisam dobra šta ćemo onda, Ovaj zid stoji krivo, Prijatelju, kočnice ti ne rade baš sve ili posljednji Kako to misliš: mi iz 2013. godine. Album Sva sreća, general voli decu, recimo, izašao je samo par dana prije bombardiranja 1999., da bi vrlo brzo čitava naklada bila zaplijenjena.

U Kebrinim tekstovima nije rijetkost da nađete reference na književnost – od Eliota do Preverta. Ipak, ono najzanimljivije, a s čim je zagrebačka publika možda malo manje upoznata od srpske, je to da Kebra u svojoj artističkoj biografiji ima par izdanih knjiga. Prve dvije, Ko je taj čovjek i Reci pravo su zbirke poezije, kako one pisane za Obojeni program, tako i one neuglazbljene. Pjesme se mogu naći i u romanu Rey je O.K., a posljednji roman Obećaj mi, molim te, koji je izašao u izdanju beogradske izdavačke kuće Rende, Kebra je promovirao 2003. u Močvari, večer prije nastupa u istom klubu. Sve knjige koje je objavio sam je i ilustrirao. Kebra, naime, puno crta, a radove je nekoliko puta i izlagao. Crteže radi u Paintu, slično kao i Daniel Kovač iz Jarbola i Jesenjeg Orkestra, kojeg smo na tribini ugostili prošle jeseni.

Obojeni program se 2. listopada nakon višegodišnjeg izbivanja vraća u Zagreb i to opet u dragu nam Močvaru pa smo zaključili da stvarno nema smisla da čekamo bolju priliku da pozovemo Kebru i, u opuštenom druženju, malo nadoknadimo i pohvatamo što se s njim i Obojenim u međuvremenu izdogađalo. Osim što ćemo pričati o pisanju, knjigama i muzici, imat ćemo malu virtualnu izložbicu Kebrinih crteža i slušaonu Obojenog programa.

Svi ste pozvani da dođete i sudjelujete i za sve je upad, kao i uvijek, besplatan!

Književnost, između serija je tribina u Booksi koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom, a ime je, u žurbi, dobila po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.
 

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu