Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
08.12.2016. u 18:00 @ Booksa

Književnost, između: Damir Imamović

Large damir imamovic in studio sono by amer kapetanovic
Srijeda
23.11.2016.

Iznimno nam je drago što na posljednjem susretu u sklopu tribine Književnost, između u sklopu Booksinog budoara imamo prilike ugostiti sarajevskog muzičara Damira Imamovića, s kojim ćemo razgovarati o njegovoj knjizi Sevdah.

Damir Imamović jedan je od najcjenjenijih suvremenih izvođača sevdaha novije generacije. Diplomirao je filozofiju, a njegovo profesionalno bavljenje sevdahom i muzikom uopće počinje 2004. godine, kada u suradnji s Farah Tahirbegović radi na monografiji svog djeda i jednog od najutjecajnijih pjevača u povijesti sevdaha  - Zaima Imamovića. Damir je tijekom svog angažmana na glazbenoj sceni, od 2005. godine do danas, snimio šest albuma, bilo u solo aranžmanu, bilo sa svojim bendovima Damir Imamović Trio i Sevdah Takht. Posljednji album Dvojka, koji je Damir snimio sa Sevdah Takhtom, producirao je Chris Eckman, autor vizualnog identiteta je Mirko Ilić, a objavila ga je u travnju ove godine prestižna izdavačka kuća specijalizirana za world music - Glitterbeat Records. Album je pobrao pozitivne kritike (između ostalog i na Guardianu), o njemu se govorilo i u dvije glazbene emisije BBC Radija, a u niz međunarodnih uspjeha ubraja se i showcase koji je bend održao na festivalu WOMEX 2015 u Budimpešti u listopadu 2015. godine. Osim izvođenjem muzike, Damir se od 2011. godine bavi i edukacijom u formi predavanja i radionica pod imenom SevdahLab, a o sevdahu je govorio i na sveučilištima i institutima diljem svijeta.
No, ključan povod razgovoru je Damirova knjiga Sevdah, koja je svjetlo dana ugledala u lipnju ove godine pod okriljem izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice i koju su uredili Muamer Spahić i Selvedin Avdić, a grafički ju je oblikovao Kenan Zekić. Knjiga Sevdah osobito je zanimljiva jer je napisana od strane samog izvođača ovog žanra, koji je pritom i odličan poznavalac njegove povijesti i estetike.
Zbog toga smo sigurni da ćemo s Damirom imati mnoštvo tema za razgovor – osim o samoj knjizi i njegovom muzičkom i istraživačkom iskustvu, razgovarat ćemo o žanru sevdaha u njegovom historijskom i estetskom aspektu te, osobito, o njegovom emancipatorskom i kritičkom potencijalu u odnosu na društveni kontekst u kojem je nastajao i u kojem nastaje.
S obzirom da je Damir dugogodišnji Booksin prijatelj i suradnik, ovo je čak četvrti njegov „službeni" posjet klubu. Druženje je počelo još prije 11 godina, kada je u listopadu 2005. godine u Booksi održao solo koncert. U studenom 2011. održao je edukaciju o povijesti i estetici sevdaha Sevdah Lab, a posljednji put je u listopadu 2012. godine zajedno s članovima benda Nenadom Kovačićem i Ivanom Mihajlovićem promovirao album Sevdah Takht.

Veselimo se ponovnom susretu i svi ste pozvani da se pridružite u razgovoru i druženju. Upad za sve je, kao i uvijek, besplatan.

Književnost, između serija je tribina u sklopu Booksinog Književnog budoara koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom, a ime je, u žurbi, dobila po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Darko Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i poslat ćemo vam sve važne informacije ravno u poštanski sandučić!

Foto: Amer Kapetanović

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu