Page arrow
Lipanj  2023.  2 Lipanj  2023.  3
08.03.2016. u 19:00 @ Booksa

Književnost, između: Ivana Sajko

Large ivana sajko
Ponedjeljak
29.02.2016.

Ivana Sajko diplomirala je dramaturgiju, potom magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivala je Frakciju i Temu, a jedna je od osnivačica kolektiva BADco. Do sada je objavila tri prozne knjige - Rio bar, Povijest moje obitelji od 1941. do 1991. i nakon te vrlo nedavno izdan Ljubavni roman, o kojem se još uvijek govori. Osim toga, objavila je niz knjiga dramskih tekstova (dramske zbirke Smaknuta lica i Trilogiju o neposluhu te dramsku trilogiju Žena-bomba), kao i teorijsku knjigu Prema ludilu (i revoluciji): čitanje. Za svoje je drame Sajko osvojila brojne nagrade, mnogo njih još u svojim ranim i srednjim dvadesetima (Naranča u oblacima, Rebro kao zeleni zidovi, Misa za predizbornu šutnju, mrtvaca iza zida i kopita u grlu). Usprkos tome, puno je više izvođena vani, prije svega na njemačkom govornom području.

Dramsko, ali i prozno pismo Ivane Sajko, prepoznatljivo je po hrabrom formalnom koketiranju sa žanrom, ali i po, riječima Gorana Ferčeca, „njegovanju otpora iz teksta u tekst i konstantnom odbijanju predaje". To nikada nije samo odbijanje predaje žanrovskim konvencijama nego i političkoj situaciji – Ivanina umjetnost uvijek je snažno angažirana. Ona sama, u jednom televizijskom razgovoru sa Srećkom Horvatom, kaže da su knjige dobre jer, između ostalog, „razvijaju maštu neposluha". Umjetnički neposluh Ivane Sajko dosljedno je, tijekom skoro dvadeset godina rada, rezultirao u inovativnim i hvaljenim tekstovima.

Osim što piše, Ivana je neprekidno na sceni i sama izvodi svoje dramske tekstove. U njenim izvedbama snažan je fokus upravo na glazbi, s kojom Ivanin tekst postavljen na scenu ulazi u složene i inovativne međuigre. Najviše surađuje s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom – od predstave Rose is a Rose is a Rose is a Rose i Prizora s jabukom, preko radiofonijske izvedbe Northern Diversity ili pjesme Get away from the car benda East Rodeo, za koju je na engleski preveden dio Rio bara, sve do vrlo recentnog sudjelovanja u koncertu 30. dan u godini krajem siječnja ove godine. Osim s braćom Sinkauz, Ivana je ostvarila i druge glazbene suradnje – od 2005. godine surađuje s Vedranom Peternelom (Autoreferencijalno čitanje, Arhetip: Medeja itd.), a 2004. je Zvuk Močvare izdao glazbeni CD Mass for election day silence na kojem je ostvarila suradnju s kompozitorom Davidom Simonsom.

Upravo je iskustvo izvođenja i intenzivne suradnje s glazbenicima te snažnog scenskog povezivanja dramskog teksta s komponentom muzike glavni povod za Ivanino gostovanje u Booksinom Književnom budoaru, na tribini Književnost, između. Naravno, osim o vezi umjetničkog teksta i glazbe u kontekstu scenske izvedbe, bit će prilike za razgovor o raznim segmentima Ivaninog rada – od romana do, više puta spomenutog i danas osobito relevantnog, umjetničko-političkog neposluha.

Svi ste pozvani da nam se pridružite!

Književnost, između serija je tribina koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbe i dio je Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar. Tribina je naziv dobila u žurbi, po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i poslat ćemo vam sve važne informacije ravno u poštanski sandučić!

foto: Hassan Abdelghani 

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu