Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
03.03.2015. u 19:00 @ Booksa

Književnost, između: Peter Lovšin

Large pero
Četvrtak
19.02.2015.

Peter Pero Lovšin, prema mnogima punk bard prostora bivše Juge, izdao je knjigu tekstova koje je napisao tijekom skoro četrdesetogodišnjeg rada i o kojoj će govoriti na Booksinoj tribini 'Književnost, između'.

Po struci diplomirani novinar, Lovšin je najpoznatiji kao frontmen i tekstopisac slovenskog benda Pankrti. Počeci Pankrta, iliti, doslovno prevedeno na hrvatski, 'gadova', sežu u kasne sedamdesete u ljubljanskoj četvrti Kodeljevo, kada su radili muziku, kako Lovšin kaže u knjizi Branka Kostelnika Moj život je novi val, pod utjecajem 'britanskog panka, gradskog crnjaka i litri pelinkovca.' Zahvaljujući energiji i kritičkim tekstovima, ubrzo su buknuli kao prvi važan punk bend Jugoslavije i jedan od prvih punk bendova u istočnoj Europi uopće. Razišli su se 1987., nakon točno jednog desetljeća zajedničkog sviranja, a Lovšin je kasnije osnovao bend Sokoli te nastavio sa solo karijerom. Tijekom karijere imao se priliku družiti sa starim punk mainstreamom kao što su Pistolsi, Ramonesi, ali i posvetiti se nešto različitijim muzičkim suradnjama, kao što su one sa Zoranom Predinom ili Vladom Kreslinom.

Knjiga Moj pogled na svet izbor je fotografija i tekstova koji su nastajali od 1977. pa sve do 2014. godine. Osim perioda s Pankrtima, tu su pjesme iz faze Lovšinovog nastupanja sa Sokolima, solo karijere te perioda s Vitezima, Križarjima i, na koncu, Španskim borcima, s kojima je snimljen i album koji prati knjigu.

Kako Lovšinova punk poetika funkcionira ukoričena zajedno s novijim tekstovima, te kako iz današnje perspektive izgleda naslijeđe Pankrta (ali i sve ostalo što nas o Lovšinovom radu bude zanimalo) saznat ćemo tijekom druženja s autorom u Booksi. Moći ćete kupiti knjigu, ali i čuti par stvari uz pratnju gitare te, jednako važno, ako ne i važnije – napraviti kvalitetan intro u koncert Pankrta koji nas čeka 6.3. u KSET-u.

'Književnost, između' serija je tribina u Booksi koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom, a ime je, u žurbi, dobila po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu vodi Dunja Kučinac.
 

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu