Page arrow
03.02.2015. u 18:00 @ Booksa

'Književnost, između': Srđan Marković i 'Kad je cvetala vutra'

Large cnv00012
Četvrtak
15.01.2015.

Prvo ovogodišnje druženje u programu 'Književnost, između' u sklopu Booksinog Književnog budoara malo će iščašiti njegov dosadašnji tijek prema živahnim međuprostorima književno-glazbenog undergrounda. U goste nam dolazi Srđan Marković sa svojom knjigom Kad je cvetala vutra, filmom Chant Down Babylon i naramkom kvalitetne dub i reggae mjuze uz koju ćemo se družiti nakon razgovora.

Srđan Marković, zvan Điđi, pokretač je i vlasnik Utopie, male specijalizirane beogradske izdavačke kuće i prodavaonice knjiga, ploča, filmova i stripova, pažljivo odabranih tako da nas, kako sam kaže, 'podsete da se borba nije završila' i da 'iskorak iz uobičajenog života, san, revolt ili stvaralački poriv mogu biti prvi korak ka slobodi.'

Marković je radio kao organizator glazbenih festivala, od kojih je najpoznatiji svakako novosadski Exit, a u New Yorku je studirao filmsku produkciju i vodio nezavisni filmski studio, kao i prodavaonicu ploča 'St. Marx Music'. Osim u Beogradu i New Yorku, živio je i radio u Londonu i na Jamajci, a svoja je iskustva, što ona beogradska, što ona 'bjelosvjetska' opisao u knjizi Kad je cvetala vutra (...i pucale tikve), izdanoj 2013. godine i za sad, barem zagrebačkoj publici, prilično nepoznatoj. Po uzoru na poznati roman Dragoslava Mihailovića Kad su cvetale tikve, Marković opisuje živu alternativnu beogradsku scenu sedamdesetih i osamdesetih i utjecaj koji su na nju imali otkriće reggaea, punk-rocka i psihoaktivnih droga, ali svoje književne geografske koordinate potom rasteže na ostatak svijeta kojim se kretao, od Londona do Jamajke, od Maroka do Indije. Razgovor s autorom bit će prilika za puno detaljnih uvida u beogradsku i globalnu nezavisnu glazbenu, kulturnu i društvenu scenu u kojoj Marković desetljećima sudjeluje, kao i način na koji su glazba i putovanja oblikovali specifične svjetonazore koji stoje iza knjige.

Tijekom razgovora pogledat ćemo inserte iz filma Chant Down Babylon, dokumentarca koji je Marković snimio 2006. na Jamajci i koji prikazuje sukob kapitalizma i konzumerizma s lokalnom rastafarijanskom kulturom i duhovnošću. Večer ćemo završiti druženjem i slušaonicom duba i reggaea prema odabiru autora. Osim najdraže plejliste, Điđi će donijeti i primjerke knjige za sve koji ju požele kupiti.

'Književnost, između' serija je tribina u Booksi koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom, a ime je, u žurbi, dobila po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu vodi Dunja Kučinac.

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu