Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
02.02.2016. u 18:00 @ Booksa

'Književnost, između': Tea Tulić

Large teatulic zoranzmiric
Ponedjeljak
25.01.2016.

Tea Tulić rođena je 1978. u Rijeci. Proza joj je objavljivana u domaćim i stranim časopisima, a kratke priče prevedene su joj na više europskih jezika. 2011. godine pobijedila je na natječaju Algoritma i Zareza Prozak i objavila knjigu Kosa posvuda, koja je višestruko spominjana i hvaljena kao jedno od najboljih proznih ostvarenja te godine.

No, ono zbog čega Tea u Booksu dolazi razgovarati upravo o muzici i književnosti, počinje se događati u listopadu 2012. godine. Tad Tea boravi u Beogradu kao prva stipendistica književne rezidencije Krokodil. Tijekom tog perioda nastali su tekstovi za Albumče, moćan, uzbudljiv, uznemirujuć i mudar spoken word album izdan na bandcampu 2014. godine. Tea je u Beogradu pisala tekstove, snimala ih na diktafon i slala u Rijeku Enveru Krivcu, strip crtaču, autoru nekoliko proznih knjiga i skladatelju. Enver je zajedno s kolektivom Japanski premijeri za Teine tekstove snimio glazbenu kulisu. U tekstu koji prati album, Enver kaže: „Ovo je spoken word extended play, tehnički, ali kad se prevede, u duši, to je Albumče, razglednica sa osam redaka, osam stavaka u kojima se radnja zbiva u različitim krajolicima."

Beogradske i riječke impresije zajedno su formirale vanserijsku ploču kakvih je malo na našoj sceni. „To nisu otpjevani stihovi, ali stihovi jesu. Možda i glazba to nije kad je već tu i tamo tako razbacana, ali danas znamo da jest i nered – glazba", kaže u recenziji albuma Tea Marković.

U briljantnoj, uvrnutoj stvari Dah, Tea recitira:
„Ne čitajte knjige na čijim koricama piše da će vam oduzeti dah.
Još u toku čitanja padnete mrtvi i odmah se usmrdite.
Knjige trebaju dati, a ne oduzeti dah."

U Booksi ćemo slušati Albumče i razgovarati o tome što se to na njemu i oko njega točno dogodilo – kako se muzika pridružuje govoru i koje su mogućnosti eksperimenta i izražavanja u toj suradnji? Mijenja li ovakvo umjetničko iskustvo, nepovratno, odnos prema pisanju?

Svi ste najtoplije pozvani da dođete i sudjelujete u zajedničkom slušanju i razgovoru. Ulaz za sve je, kao i uvijek – besplatan.

Književnost, između serija je tribina koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbe i dio je Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar. Tribina je naziv dobila u žurbi, po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i poslat ćemo vam sve važne informacije ravno u poštanski sandučić!

foto: Zoran Žmirić
 

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu