Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
09.06.2015. u 17:00 @ Booksa

Književnost, između: Zdenko Franjić

Large extra large slusaj najglasnije
Utorak
26.05.2015.

Ako je netko zauvijek zadužio domaću glazbeno-književnu alternativu, onda je to sigurno Zdenko Franjić. Zdenko je još 1987. osnovao prvu hrvatsku (odnosno tad još jugoslavensku) nezavisnu glazbenu izdavačku kuću Slušaj najglasnije, pod čijom je kapom do danas izdano više stotina albuma. U njegovoj su diskografiji muzičari koji nikad nisu dobili široku vidljivost, ali i legendarna imena poput Satana Panonskog, The Bambi Molestersa, Majki ili Damira Avdića. Sve je njih Franjić, zapravo, otkrio i progurao im na vidjelo prva izdanja. Od '95. tiska i knjige u ediciji Bratstvo duša, među kojima su i zbirka pjesama Prijatelj Ivice Čuljka (već spomenutog Satana Panonskog), zbirke tekstova Aleksandra Stojkovića iz Goribora i Avdićev roman Na krvi ćuprija. Izdaje i stripove - art i one 'za odrasle', kako kaže.

Kaže za sebe i da, poput skupljača narodnih plesova, 'bilježi suburbanu kulturu'. Ali Franjić nije samo strastveni fan te suburbane glazbe i književnosti, nego i njen postojani autor. Prve knjige koje je objavio bile su upravo njegove zbirke poezije Ludi pes i Furanje gudova. Otada ne izdaje svoje stihove, nego ih recitira uživo, zajedno sa stihovima autora koje je objavljivao u Bratstvu duša, uz muzičku podlogu kao Lutajući Dj Zdena. Možete ga čuti i zajedno s bendom Babilonci.

Iako radi i, u punom značenju tih riječi, stvara i gura underground scenu preko 25 godina, Franjić od Slušaj najglasnije nikad nije napravio firmu i ozbiljnije unovčio svoj trud. Ni u jednom ga trenutku nije zainteresirala lova. Njegov je princip minimalizam – i u troškovima, i u potrebama. Franjić je sinonim za etiku D.I.Y.-a, samizdata i filozofije izdavačke neovisnosti. Dokaz tomu je i arhiva njegovih glazbenih izdanja koju je u cijelosti objavio online za besplatni download. Ni priznanja za njegov rad nikad se nisu desila u formi velikih novaca, ali su zato riječi i respect koje muzičari i drugi akteri scene imaju za Franjića nemjerljivi u znamenkama. Dokaz tomu je i dokumentarni film Oči u magli snimljen o njemu 2005. godine, kao i nagrada na ovogodišnjem vinkovačkom DORF festivalu koju je dobio za, ni manje ni više nego životno djelo.

Zdenko Franjić dolazi u Booksu na razgovor, a sa sobom, kao i posvuda gdje ide, nosi naramak svojih izdanja za zainteresirane posjetitelje. Imamo čast da s njim dolazi i njegov alter ego Lutajući DJ Zdena, što znači da ćemo imati priliku čuti i poeziju uronjenu u muziku.

Nemojte propustiti!

Ulaz za sve je, naravno, besplatan.

Književnost, između serija je tribina u Booksi koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom, a ime je, u žurbi, dobila po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.
 

 

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu