Page arrow
24.05.2016. u 17:00 @ Booksa

Književnost,između: Antonela Marušić

Large antonela
Utorak
17.05.2016.

Antonela Marušić, u književnim krugovima poznata i kao Nora Verde, do sada je objavila nekoliko pjesničkih i proznih knjiga te iza sebe ima dugogodišnji novinarski i kritički rad. Osim poezije koju je objavljivala u ranijem razdoblju, piše, kako kaže, prozu „kratkog i dugog kalibra". U kategoriji tog proznog „dužeg kalibra" objavila je do sada knjigu Posudi mi smajl (2010., Meandar) i roman Do isteka zaliha, koji je 2013. izdao Sandorf. Obje knjige su, između ostalog, male literarne riznice pop referenci, u kojima se muzika pokazuje kao, kako Antonela komentira u jednom intervjuu, „nagonska referentna točka".

Osim književnog stvaralaštva, radila je kao dopisnica Slobodne Dalmacije, a posljednjih je godina uređivala, pisala i piše za tjedne i dnevne novine i portale VoxFeminae, Kulturpunkt, CroL, T-portal, posvećujući najviše pozornosti kulturi, glazbi, civilnom društvu, televiziji, ljudskim pravima i nezavisnim medijima. Osim što je jedna od malobrojnih afirmiranih ženskih glasova u domaćoj glazbenoj kritici, Antonela je i jedna od rijetkih novinarki koja je dosljedno kritički pisala i prozivala patrijarhat u tom polju i pisala o poziciji glazbenih kritičarki, ali i širim temama potpore (odnosno njenog izostanka) nezavisnom glazbenom izdavaštvu, potrebama za podrškom i prepoznavanjem mladih bendova i nezavisne scene u nastajanju te se kritički osvrtala na institucije glazbenih nagrada kao što je Porin.

U Booksi ćemo s autoricom razgovarati o njenim književnim i novinarskim iskustvima, fokusirajući se na temu glazbe i glazbene kritike. Ima li ikakvih analogija između njenog iskustva spisateljice i glazbene kritičarke – kako onog autorskog, tako i „radničkog"? Zašto je tako malo žena u polju domaće glazbene kritike, osobito u mainstream medijima? Pišu li žene umjetničke, odnosno književne tekstove i eseje o glazbi, kao što su to učinili, primjerice, pisci i novinari Ante Perković, Marko Pogačar i Andrija Škare? Postoji li išta specifično u odnosu glazbene kritike prema suvremenim domaćim glazbenicama? Koliko se u tome razlikuju mainstream i nezavisna scena?

Naravno, iskoristit ćemo priliku i da razgovor okrenemo u obrnutom smjeru i provjerimo koja je veza glazbe koju sluša i o kojoj kritički piše i njene autorske spisateljske pozicije? Koju glazbu i na koji način uvodi u vlastitu prozu?

Svi ste pozvani da dođete i uključite se u razgovor. Ulaz je, naravno, besplatan za sve.

Književnost, između serija je tribina u sklopu Booksinog Književnog budoara koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom, a ime je, u žurbi, dobila po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i poslat ćemo vam sve važne informacije ravno u poštanski sandučić!

foto: Dada Žitko
 

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu