Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
14.04.2015. u 18:00 @ Booksa

'Književnost,između': Mirela Priselac Remi

Large img 9292 remi  1
Srijeda
01.04.2015.

foto: Maja Lesar

Osim što je duša i glas Elementala, Mirela Priselac Remi je uspješna i sposobna kulturna radnica - po struci profesorica engleskog i španjolskog jezika, radi kao prevoditeljica te je predsjednica Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije. S Elementalom radi, piše i pjeva od 1998. godine, kada je grupa i osnovana. Od njihovog debi albuma Moj, Njegov i Njen Svijet, koji je izašao prije petnaest godina, do posljednjeg U redu je, Remi se profilirala kao autorica kvalitetnih i angažiranih tekstova i jedna od vidljivijih žena na domaćoj glazbenoj sceni. Prepoznatljiva je i po brojnim, a dobro probranim glazbenim suradnjama. Tako je pjesma Bekstvo, koju je napravila s (u Booksi rado ugošćavanim) Marčelom bila prva hrvatsko-srpska hip-hop suradnja od rata. Najrecentnije muzičko partnerstvo je ono s Tuzlankom Sassjom na pjesmi Etikete, u kojoj govore o skepsi prema ženama muzičarkama – dobri se tekstovi zarađuju seksom, razlog za brbljavu ludost je obični PMS, a dugi jezik bi bilo pametnije zamijeniti cipelama na petu. Čitav Mirelin glazbeni rad, kao i javni angažman, obojen je društvenom kritikom i jasnim zauzimanjem stava.

Ono što je možda manje poznato je to da Remi piše i mimo Elementala. U prozi se okušala pričom izdanoj u Menartovoj zbirci Zvučni zid - Vinilne priče II. Njenu smo poeziju, pak, do sada imali prilike čuti samo jednom prilikom, u jesen 2013. godine na SC-ovom Književnom salonu.

Večer u Booksi bit će prilika za razgovor s autoricom o njenim tekstovima, muzičkom angažmanu, prevoditeljskom poslu, ali i poziciji žene u hip hopu i domaćoj glazbi općenito. Na koncu, možda ono najzanimljvije – imat ćete prilike uživo čuti i nešto Mireline poezije.

Ulaz je, naravno, slobodan - dođite svi

Književnost, između serija je tribina u Booksi koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom, a ime je, u žurbi, dobila po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu vodi Dunja Kučinac.

Kome treba, evo FB događanja.

Književnost, između

Ova se tribina bavila međusobnim utjecajem i područjima preklapanja književnosti i drugih umjetnosti, primarno glazbe. Prvi gost tribine bio je Darko Rundek, a nakon njega su uslijedili Marko Šelić Marčelo, Lidija Bajuk, Mirela Priselac Remi, Zdenko Franjić, Daniel Kovač, Srđan Điđi Marković, Branislav Babić Kebra i drugi. Ovu tribinu vodila je Dunja Kučinac, a naziv tribine možemo zahvaliti Anti Perkoviću i nazivu njegove knjige o prvom gostu ovog serijala "Rundek, između".

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu